Чилийски кораб превозва полярниците

Тъй като корабът ни „Св. св. Кирил и Методий“ няма да е минал през ремонт, отново ще разчитаме на помощта на останалите полярни нации. Този път на отиване ще използваме чилийска подкрепа. Техен кораб ще закара българските полярници, които ще раззимят базата и ще започнат една много сериозна работа по строителството на нова научна лаборатория. Нямаме много възможност за лавиране с други средства за транспорт и затова първата група ще бъде от 15 души. Това казва в интервю пред Монитор проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически институт, който наскоро бе удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

Първата група полярници заминава само след 10 дни, заявява професорът.

Пимпирев изтъква, че българският кораб „Св. св. Кирил и Методий“ ще започне първо плаване към ледения континент през следващата година.

„Догодина, когато корабът ни тръгне към българската база, ще има възможност да оставя и взема учени и така ще имаме една много по-голяма мобилност. Така че ще имаме възможност да осъществим повече научни изследвания далеч от базата ни. Това ще се случи догодина, тъй като в момента вече е пусната обществената поръчка за ремонта на кораба, а ние трябва да се съобразяваме със сроковете, които са законови. Един месец се чакат оферти, след това комисия ги отваря, а след това може да има обжалване. Фактически тези срокове, които трябва да се спазват за обществените поръчки, спряха нашия кораб да тръгне още февруари и да прибере експедицията“, обявява той.

Всичко по темата: Научно-изследователски кораби за полярни експедиции

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент