Варна ще има втори морски символ – бронзова скулптура „Старият капитан“ край Морска гара

к.д.п. Борислав Арнаудов

Втори морски символ във Варна – бронзова скулптура „Старият капитан“, седнал на пейка, скоро да бъде реализиран на паркинга на Морска гара, съобщи пред Maritime.bg к.д.п. Борислав Арнаудов. Той е инициатор и двигател на организационния комитет, който работи за изграждане на композицията. В него освен кап. Арнаудов, влиза синът му, кап. Добромир Арнаудов, третият е неговият съвипускник и приятел кап. Росен Лодозов.

„Тримата капитани се обединихме около идеята да направим ансамбъл, който се казва „Последният мостик на Стария Капитан“, каза кап. Арнаудов. Композицията ще представлява една по-голяма пейка и в единия й край седнал Старият Капитан, вперил взор в морето на своята последна 24-часова вахта, отбелязва капитанът. 

„Всички капитани в крайна сметка завършваме така, седнали на пейка в Морската градина, обърнати с лице към морския безкрай. Идеята за такъв паметник отдавна зрее в мен, защото не може да сме морски град без своя капитан. Навсякъде из Морска градина и около нея има фигури на момиченца, момченца, има делфинчета и още какво ли не, само го няма символа на морето – капитана“, заяви Арнаудов.

По думите му вече са изпратили искане до главния архитект на Варна за разрешение за мястото на паметника и нещата вървели в правилната посока. Разрешение трябвало да има и от Министерството на транспорта и Министерството на културата. Според него много е подходящо мястото да бъде до редицата от пейки, които са наредени срещу кея – място на срещи и изпращания, място за отмора, за безкрайни разговори на Стария капитан със себе си, място, където да се събират старите капитани на чашка кафе и да си спомнят за младините, където са виждали себе си значително по -силни, по-смели, по-добри.

„Ясно ще бъде на всеки като се каже място на срещата – ‚капитанската пейка“. А там ще стои Старият Капитан и ще чака всеки един млад, стар, беден, богат да приседне до него и ако иска да сподели нещо с него. Ако иска да получи съвет, ако иска да чуе безкрайните му морски лакардии“, добави кап. Арнаудов.

Сега предстои да получат разрешение за мястото, след което ще обявят конкурс сред варненските скулптури за проекта на паметника, изтъкнаха от инициативния комитет.

Предвижда се финансирането да става на доброволни начала, като вече има открита за целта банкова сметка. Той очаква да постъпят средства и от продажбата на трилогията „Старият капитан разказва“, на която е автор – първата книга вече излезе от печат.

Maritime.bg припомня, че има проект и за Паметник на моряка във Варна. Реализацията му се забави заради извънредната ситуация с пандемията.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент