Започва ремонт на фар Шабла

Сключен е договор със специализирана фирма за ремонт на сградата и кулата на фар Шабла. Строителните дейности започват през декември. Информацията е потвърдена от Хидрографската служба на ВМС, предаде Морски вестник.

Досега всички ремонтни дейности се ограничават върху това да се прави козметична шпатловка на появяващите се пукнатини и да се извършва външно боядисване. За тази цел са използвани алпинисти.

Планираният основен ремонт ще бъде осигурен със строително скеле, като кулата на фара ще бъде обработена със специална минерална цветна мазилка (която не пропуска вода и влага), с цел да се запази досегашния му външен вид: червено-бели ивици.

Ще бъдат подсилени основите на кулата. Изцяло ще бъдат подменени електрическата и водопроводната инсталация, в жилищното помещение ще бъдат построени баня и тоалетна.

Специфичните прозорци ще имат нова дограма, която ще позволява периодично проветряване на вътрешността на кулата, за да бъдат избегнати всякакви възможности за възникване на мухъл или плесен.

Догодина най-старият, най-високият и най-красивият български черноморски фар ще стане още по-атрактивен. А периодично обявяваните и организирани съвместно с Община Шабла дни на отворени врати ще го направят желано място за посещения и от местните жители, и от многобройните туристи в региона.

Източник Морски вестник

Последни новини

Последни новини

Търсят нов собственик за над 19 млн. лева на суперяхта, построена преди над 60 години във Варна

Над 19 млн. лева е обявената цена за продажба на суперяхтата LA SULTANA. Построеният през 1962 година класически моторен съд с дължина 65 метра събира погледите на любителите на

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за