Започва ремонт на фар Шабла

Сключен е договор със специализирана фирма за ремонт на сградата и кулата на фар Шабла. Строителните дейности започват през декември. Информацията е потвърдена от Хидрографската служба на ВМС, предаде Морски вестник.

Досега всички ремонтни дейности се ограничават върху това да се прави козметична шпатловка на появяващите се пукнатини и да се извършва външно боядисване. За тази цел са използвани алпинисти.

Планираният основен ремонт ще бъде осигурен със строително скеле, като кулата на фара ще бъде обработена със специална минерална цветна мазилка (която не пропуска вода и влага), с цел да се запази досегашния му външен вид: червено-бели ивици.

Ще бъдат подсилени основите на кулата. Изцяло ще бъдат подменени електрическата и водопроводната инсталация, в жилищното помещение ще бъдат построени баня и тоалетна.

Специфичните прозорци ще имат нова дограма, която ще позволява периодично проветряване на вътрешността на кулата, за да бъдат избегнати всякакви възможности за възникване на мухъл или плесен.

Догодина най-старият, най-високият и най-красивият български черноморски фар ще стане още по-атрактивен. А периодично обявяваните и организирани съвместно с Община Шабла дни на отворени врати ще го направят желано място за посещения и от местните жители, и от многобройните туристи в региона.

Източник Морски вестник

Последни новини

Последни новини

Европейските корабособственици настояват за повече военни кораби в Гвинейския залив срещу пиратите

Ситуацията в Гвинейския залив е основен приоритет за европейската морска индустрия през последните години. Броят на пиратските инциденти и нивото на насилие предизвикват

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент