В крайно тежко състояние са брегозащитните съоръжения по Северното Черноморие

Снимка: Олег Ласточкин, © РИА Новости
Снимка: Олег Ласточкин, © РИА Новости

В крайно тежко техническо състояние и опасни за ползване са двадесет и девет от брегозащитните съоръжения по Северното Черноморие. Това става ясно от разпореждане на ИА „Морска администрация“, предаде Дневник. Действия от страна на държавата обаче няма и до този момент, съобщават за изданието от неправителствената организация „За туризма на Калиакра“. Според членовете на сдружението особено критично е състоянието на буната, защитаваща един от най-красивите плажове по Черноморието – Болата край Калиакра.

Сред буните и мостиците, на които е била извършена проверка и са включени в разпореждането за предприемане на предпазни мерки, са трите брегозащитни съоръжения пред т.нар. Алея Първа и пред хотел „Романтика“ във Варна, кеят и буните пред „Гранд хотел Варна“ и Малкия плаж в курорта Св. Св. Константин и Елена, в южната част на плажа Кабакум, както и защитната стена пред луксозния апартаментен комплекс „Порт палас“ пред ваканционния комплекс „Слънчев ден“.

Като опасни са описани и мостикът в друг луксозен комплекс – „Ривиера“ в курорта Златни пясъци, двата мостика в курорта Албена, както и трите буни пред комплекса „Бялата лагуна“, собственост на едноименното дружество. В същия списък са буни и лодкостоянки в с. Кранево, в Балчик и в Каварна. Проверката на Областните администрации във Варна и Добрич е констатирала и опасното състояние на двете буни край плажа Болата до Калиакра. 

Още на 14 април т.г. е било забранено привързването на плавателни съдове на буните и кейовите стени, за които е установено, че са опасни, както и използването им за качване и слизане на хора.

Източник Дневник

Последни новини

Последни новини

Кап. Владимир Гаргов: Не e вярно, че българите не можем да ставаме екип

Навършват се 10 години от спасителна операция, проведена под ръководството на варненския капитан Владимир Гаргов. Преди десетилетие името на българския капитан стана широко

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент