Франция строи нови патрулни катери за Украйна

Украинската компания „Нибулон“ и френската Ocea подписаха договор за строителството на пет гранични кораба в Николаев. Това съобщиха от Министерството на вътрешните работи на Украйна на официалния си сайт, предаде news.bg.

„…беше подписан договор между френската корабостроителна компания Océa и украинската компания „Нибулон“ за изграждането на пет кораба за нуждите на Държавната гранична служба на Украйна. Производството ще бъде съсредоточено в Николаев“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че общо Държавната гранична служба на Украйна ще получи 20 такива кораба, 15 от които ще бъдат построени във Франция. „Прехвърлянето на първия плавателен съд ще се извърши в Одеса. Предвижда се той да бъде спуснат на вода на 9 декември. През януари 2022 г. екипажът на кораба ще премине специална преквалификация с френски специалисти“, съобщиха от министерството.

Проектът за граничните кораби се изпълнява в рамките на междуправителственото рамково споразумение, подписано между двете страни през 2019 г. Като цяло той предвижда кредитиране от френското правителство и водещи европейски банки за строителство на френски кораби в размер на 136,5 милиона евро с локализация на част от производството в Украйна, припомнят от МВР.

От министерството отбелязаха, че подписването на договора е официалното начало на строителството на френски кораби в Украйна, което трябва да приключи до две години. „Очаква се и петте кораба да бъдат пуснати на вода от Николаевския завод до края на 2023 г.“, съобщиха от МВР. Отбелязва се също, че френските кораби ще бъдат RIB-ове, произведени в Украйна.

Последни новини

Последни новини

Кап. Владимир Гаргов: Не e вярно, че българите не можем да ставаме екип

Навършват се 10 години от спасителна операция, проведена под ръководството на варненския капитан Владимир Гаргов. Преди десетилетие името на българския капитан стана широко

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент