Започва строителството на първия нов боен кораб за българския флот

Визуализация, представяща до голяма степен визията на бъдещите нови кораби на флота.

Германската NVL Group, бивша Lürssen Defence, и нейният български корабостроителен партньор – МТГ Делфин,  съвместно с представители на възложителя,  днес дават начало на строителството на първия от двата многофункционални модулни патрулни кораба (ММПК) за българските Военноморски сили във Варна. Акцентът на церемонията, която е традиционна в корабостроенето, е стартирането на системата за плазмено рязане на стоманата. И двата кораба се строят в МТГ Делфин във Варна под ръководството на NVL Group и с участието на множество български доставчици.

Корабите ще дадат възможност на българските Военноморски сили да изпълняват всички задачи, свързани със защита на националните морски интереси и ще позволят пълноценно участие на флота в операциите и мисиите на НАТО и ЕС.

Корабите, които са дълги приблизително 90 метра и  с водоизместване от около 2300 тона всеки, са базирани на доказан дизайн от портфолиото на NVL и разполагат с интегрирана система за управление на бойните действия. Предназначени са за изпълнение на задачи в рамките на международни съюзнически мисии на НАТО и ЕС и дават  възможност на българските ВМС  да противодействат както на въздушни и наземни, така и на надводни и подводни заплахи.

Проектът ММПК на обща стойност от около 420 милиона евро е понастоящем най-големият проект за строителство на българските Военноморски сили.

Доставката на първия кораб е планирана за третото тримесечие на 2025 г., а на втория кораб – една година по-късно.

Междувременно проектът има и положително въздействие върху създаването на добавена стойност и заетост на местно ниво. Към днешна дата 40 служители вече са наети в Нейвъл Технолоджи България ЕООД – новооснована компания от NVL Group. Освен това множество местни доставчици (например за вътрешно оборудване, изолация и климатизация) постепенно се интегрират в проекта, като по този начин косвено се създават нови работни места.

NVL Group

NVL Group е независима частна група притежаваща реномирани корабостроителници в Северна Германия и свързани компании с повече от 1500 квалифицирани служители. От създаването си в края на 70-те години на XIX век компанията е завършила повече от 1000 военноморски кораби и кораби за брегова охрана, и е построила и ремонтирала плавателни съдове както за германските военноморски сили, така и за флотa на над 50 държави. Днес строителството в мрежата от корабостроителници на NVL се допълва от лицензирано производство в съоръжения на клиенти по целия свят по договорености за трансфер на технологии.

МТГ Делфин

МТГ Делфин е частна семейна корабостроителница, разположена във Варна, България и създадена преди 30 години. Разчита на над 500 специалисти, които допринасят за успеха и за изграждането на репутацията на надежден партньор за сложни корабостроителни проекти и взискателни кораборемонти на различни видове плавателни съдове. МТГ Делфин успешно достави 26 новопостроени кораба за последните 10 години и междувременно в завода са ремонтирани повече от 1 450 кораба от датата на нашето създаване.

Последни новини

Последни новини

Ивайло Гавраилов: Мотивацията ни е огромна, основен приоритет е да отпушим инвестиционния процес

Мотивацията ни е огромна, за да продължим с непрекъсната си комплексна работа, да надграждаме, да си поставяме все по-високи цели и с една по-уверена походка да посрещаме

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на