Европейските корабособственици настояват за повече военни кораби в Гвинейския залив срещу пиратите

Ситуацията в Гвинейския залив е основен приоритет за европейската морска индустрия през последните години. Броят на пиратските инциденти и нивото на насилие предизвикват големи опасения за търговското корабоплаване и за безопасността и сигурността на моряците, плаващи в района. Това заяви президентът на Европейската асоциация на корабособствениците (ECSA) Клаес Берглунд, предаде Maritime First.

Европейските корабособственици са изключително загрижени за пиратските атаки в Гвинейския залив. Последният инцидент в района на Нигерия, който включваше предполагаема пиратски група и датската фрегата Esben Snare и доведе до загуба на живот, служи само за допълнително подчертаване на сериозността на заплахата от пиратство в Гвинейския залив.

ECSA продължава да подкрепя изцяло дейностите на ЕС в Гвинейския залив, включително механизма за координирано морско присъствие (CMP), стартиран през януари 2021 г. CMP е положителна стъпка за координиране на ресурсите на държавите-членки в региона, както и за изграждане на сътрудничество и капацитет с крайбрежните държави, тъй като тези действия са от решаващо значение за справяне с този сложен проблем.

Неотдавнашният инцидент обаче показва, че са необходими повече действия за справяне с този сериозен проблем и че присъствието на военноморски сили е от ключово значение, за да се гарантира, че корабите и техните екипажи могат да преминават безопасно през Гвинейския залив.

„ECSA оценява напълно ангажиментите, които вече са поети от някои държави-членки на ЕС за разполагане на сили от ВМС и ВВС в региона през последните месеци и години. Бихме искали силно да насърчим държавите-членки да разгледат това като въпрос с висок приоритет и да разпределят адекватни средства за укрепване на морската сигурност в Гвинейския залив“, продължава Берглунд.

„Това, заедно с усилията за сътрудничество и изграждането на капацитет в района, е от ключово значение за защитата на търговията и развитието в региона и в световен мащаб“, заключи той.

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за