Пожар гори на бълкер край Швеция

Пожар избухна на борда на плаващия под флага на Либерия бълкер ALMIRANTE STORNI (IMO: 9497452), когато корабът се намира на рейд край Гьотеборг, Швеция, съобщават местни медии.

Сигнал е подаден малко след 1430 ч. в събота.

На борда на построения през 2012 г. бълкер има 17-членен екипаж. Норвежкият сайт NRK съобщи, че капитанът е отказал евакуация, а екипажът осигурява борбата с пламъците, в която се включват местни сили.

Андрес Ланхолм от Норвежката морска администрация заявява пред изданието, че има готовност за незабавна въздушна евакуация, ако такава бъде поискана. Той изтъква своите притеснения, че моряците са останали на 177-метровия плавателен съд и има опасност да бъдат обгазени.

ALMIRANTE STORNI превозва дървен материал.

На борда на плавателния съд е изпратен 13-членен екип от огнеборци. Първичният план е включвал обливане с вода на навъзпламенения дървен материал, но според думите на Ланхолм – той не е бил успешен, тъй като огънят достига опаковките от полиетилен.

„Нанесени са сериозни щети на плавателния съд, но няма непосредствена опасност от потъване“, заявява още той.

Борбата с огъня е допълнително затруднена от силните ветрове в района. „Прави се всичко възможно за овладяване на ситуацията“, заявява Агне Хорнестиг от Морската администрация на Швеция.

Кораб ALMIRANTE STORNI е построен през 2012 г. Бълкерът има дедуейт 31 796 т., дължина 177 м., широчина 28 м. Плава под флага на Либерия. Собственост е и се менажира от базирани в Германия компании.

Последни новини

Последни новини

Кап. Владимир Гаргов: Не e вярно, че българите не можем да ставаме екип

Навършват се 10 години от спасителна операция, проведена под ръководството на варненския капитан Владимир Гаргов. Преди десетилетие името на българския капитан стана широко

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент