Откриха нов морски клуб край фар Шабла

Новопостроеният морски клуб на рибарско селище „Кария“ край фар Шабла бе открит на официална церемония. Слънчевият декемврийски ден, Никулден, събра рибари, ветроходци, любители на морските спортове, жители и гости на общината на шабленския бряг.

Кметът на общината Мариян Жечев изтъкна, че отварянето на вратите на новия клуб съвпада с това преди 45 години, когато е открит старият.

„Ние като община постигнахме желаното – изграждането на този клуб. Получихме 100% финансиране по Програмата за морско дело и рибарство със съдействието на Местната инициативна рибарска група Шабла – Каварна – Балчик. Създадената база осигурява условия, не само да се развива всичко постигнато досега, но и да се надгражда. Оттук нататък задачата на двата спортни клуба е да накарат младите да се влюбят в морето, защото то учи на добро.“ – каза в приветствието си кметът на общината.

„Храм на водните спортове“ – така нарече откритата сграда президентът на българската федерация по ветроходство Росен Марангозов

Проект „Изграждане на Морски клуб в рибарско селище Кария, община Шабла“ бе одобрен с договор МДТ-ИП-01-6 от 11.03.2020 г. и се осъществи по Стратегия за ВОМР на МИРГ Шабла-Каварна-Балчик, финансирана от Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г. с финансовата подкрепа на ЕС чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство и националния бюджет на Република България. Основната цел на проекта е „да се насърчи социалното благополучие, намаляването на бедността и икономическото развитие в територията на МИРГ Шабла-Каварна-Балчик, чрез инвестиции в подобряване средата на живот“. Той е в съответствие и със специфичната цел в ВОМР: „Насърчаване на социалното благополучие и културното наследство в районите за рибарство и аквакултури, включително рибарството, аквакултурите и морското културно наследство“. Новоизградената и оборудвана двуетажна сграда предоставя условия за провеждане на обучения, срещи, информационни събития и други мероприятия, пряко свързани с морските спортове, целящи като резултат привличане на млади хора към рибарството. Инвестицията е насочена също и към рибарите – за подобряване на условията за живот в рибарската общност, както и за популяризиране и съхранение на морското дело и рибарство, специфично за региона. Проектът е на обща стойност в размер на 310 772,31 лв. без ДДС.

Последни новини

Последни новини

Кап. Владимир Гаргов: Не e вярно, че българите не можем да ставаме екип

Навършват се 10 години от спасителна операция, проведена под ръководството на варненския капитан Владимир Гаргов. Преди десетилетие името на българския капитан стана широко

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент