Прострелян моряк и шестима отвлечени от контейнеровоз край Гвинея

Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg
Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg

Пирати атакуваха контейнеровоз на 48 nm югозападно от бреговете Екваториална Гвинея във водите на Гвинейския залив. Дриад съобщава за шестима отвлечени.

Военноморските сили на Дания съобщават, че към неназования кораб е изпратен хеликоптер от борда на фрегата ESBERN SNARE, която патрулира в района. Maritime.bg припомня, че наскоро екипажът на фрегата неутрализира друга пиратска група.

Похитителите превозват шестимата отвлечени моряци към делтата на р. Нигер.

По всяка вероятност е атакуван плаващият под флага на Либерия контейнеровоз TONSBERG (IMO: 9216999). Не се съобщава националността на отвлечените моряци.

На борда на кораба са останали няколко моряци от екипажа. Един мъж е бил прострелян в крака. Той е превозен до борда на датската фрегата, където му е оказана помощ. Няма опасност за живота му.

В неизвестност остават други двама моряци от екипажа на TONSBERG, съобщиха ВМС на Дания.

Това е 10-и инцидент с пирати и отвличане за 2021 г. във водите на Гвинейския залив. През годината в тези води пирати похитиха 76 души.

Вижте още

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и