IMO призова за борба с пиратството в Гвинейския залив

Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg
Снимка: Румен Сарандев, Maritime.bg

Международната морска организация (IMO) призна сериозните опасения за безопасността и сигурността на индустрията и морската общност в резултат от атаките срещу кораби, плаващи в Гвинейския залив, и сериозната опасност за живота и рисковете за безопасността на корабоплаването и околната среда, които атаките от пирати, въоръжени обирджии и други престъпници могат да причинят. Това съобщиха пред Maritime.bg от организацията.

Предотвратяването и потискането на пиратството и въоръжени грабежи срещу кораби и незаконна дейност в Гвинейския залив залягат в актуализирана резолюция на Асамблеята на организацията.

Отчитайки усилията, положени от държавите в региона, както и от други организации, резолюцията настоятелно призовава правителствата да си сътрудничат и да подпомагат държавите в Гвинейския залив да развият своите национални и регионални способности за подобряване на морското управление във водите под тяхна юрисдикция.

За предотвратяване на пиратство, въоръжените грабежи срещу кораби и други незаконни морски дейности в съответствие с международното право, по-специално UNCLOS.

Правителствата са призовани да помогнат на държавите да изградят капацитет за задържане и изправяне пред правосъдието на онези, които извършват престъпления. Тази помощ може да включва укрепване на правните рамки, включително закони за борба с пиратството и разпоредби за тяхното прилагане, обучение на националните морски правоприлагащи агенции, насърчаване на процедурите за координация и сътрудничество срещу пиратството и правоприлагането.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота