Има надежда България да възстанови подводния си флот

Фото: СПРБ

Има надежда България да възстанови подводния си флот – управляващите, министерството на отбраната, подкрепят тази цел и не е тайна, че се водят разговори за реализацията й, каза началникът на щаба на Военноморските сили капитан I ранг Камен Кукуров. Заедно със свои колеги-подводничари, служили на последната българска подводница, той почете годишнината от вдигането на флага на българския военен флот на „Слава“ на 28 декември 1985 г.

Кукуров се обърна към събралите се в град Белослав моряци, като ги поздрави с Рождество и им припомни, че именно те ще трябва да помагат при обучаването на нов екипаж. Когато подводният флот бъде възстановен, ще търсим млади хора, които да имат нашия хъс да работят и да служат на родината, посочи Кукуров.

Последното плаване на „Слава“ е на 21 декември 2010 г. Девет години по-късно тя бе превърната в музей и бе пребазирана в последния си пристан в Белослав. Кукуров сподели, че с мъжете, служили на подводницата, се събират всяка година на 28 декември, тъй като за всеки кораб празничният ден е, когато е вдигнат флагът му. Създадохме традиция, за втора година се събираме в музея в Белослав, вероятно така ще остане и в бъдеще, сподели Кукуров.

На въпрос кое ги задържа заедно през годините, бившият командир на „Слава“ посочи, че рисковите професии сплотяват и изграждат особена връзка между хората, която остава за цял живот. На борда на подводницата всички 60 души от екипажа – от капитана до матросите, са важни, обясни Кукуров и допълни, че подводничарите винаги си помагат и разчитат един на друг.

Той разказа, че през годините, докато е командвал „Слава“, е имало рискови ситуации – и пожар под вода, трудни маневри. За него лично най-важното обаче е, че за цялата история на подводното плаване в България – от 1916 г. до 2011 г, когато дивизионът е закрит, българските подводничари не са дали нито една жертва в изпълнение на служебния дълг, те нямат провалени задачи, нито оставен човек в морето.

Източник БТА

Последни новини

Последни новини

Изоставането на американския флот спрямо този на Китай е депресиращо, според конгресмен

Военноморският флот на САЩ отстъпва по численост на корабите на Китай. Това заяви в събота членът на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт, републиканец от

Добър късмет за Павлин Надворни и „Espresso Martini“ от децата на Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“

Приблизително 480 мили преди да премине първия от Трите големи – нос Добра Надежда, Павлин Надворни и Espresso Martini получиха послание в рисунки от най-малките ветроходци на

Български треньор по ветроходство получи признание от Олимпийския комитет на Малта

Българският треньор по ветроходство Иван Василев, който работи в Малта от над шест години, бе сред отличените в юбилейната ХХ годишна церемония на Малтийският олимпийски