In memoriam: капитан далечно плаване Николай Йовчев (1931 – 2021 г.)

На 31 декември т.г. в София почина капитан далечно плаване Николай Йовчев. Той е роден на 7 октомври 1931 г. във Варна.

През 1953 г. завършва Народното военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ във Варна с т.н. „Вапцаровски випуск“. Назначен е в Параходство „Български морски флот“ като стажант-капитан на парахода „България“, а след това и на парахода „Шипка“. Плава като помощник-капитан на корабите „Васил Левски“ и „Балкан“ Правоспособност „капитан далечно плаване“ придобива на 8 февруари 1960 г. Длъжността „капитан“ изпълнява на пътническия кораб „Поморие“, моторния танкер „ТУ-102“ (по-късно „Белослав“), гемията „Септември“, моторните кораби „Благой Касабов“ и „Камчия“ (по-късно „Галата“).

От 1 април 1961 г. до 31 март 1965 г. е заместник-директор на Параходство БМФ по експлоатацията, а след това – директор на Дирекция „Корабоплаване“ при ДСО „Корабостроене и корабоплаване“. От 1967 г. е представител на Министерството на транспорта в Полша, а от 1968 г. е директор на ДИК (Държавна инспекция по корабоплаването) – София. От 11 ноември 1969 г. е генерален директор на СО „Воден транспорт“ – Варна. От 17 август 1989 г. е в Министерството на транспорта като директор по развитието на водния транспорт и председател на УС на фирмата „Параходство БМФ“ до края на 1990 г.Капитан Йовчев бе не само живата история на българското морско и речно корабоплаване, корабостроене, кораборемонт и пристанищно дело през втората половина на ХХ век.

Той бе активен участник и с реален принос за възхода на Морска България през този период.Поклон пред светлата му памет!

Последни новини

Последни новини

Кап. Владимир Гаргов: Не e вярно, че българите не можем да ставаме екип

Навършват се 10 години от спасителна операция, проведена под ръководството на варненския капитан Владимир Гаргов. Преди десетилетие името на българския капитан стана широко

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент