“Булярд” ремонтира кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

“Булярд корабостроителна индустрия” е класиран на първо място в процедурата за избор на изпълнител за ремонта на 37-годишния учебен и научно-изследователски кораб “Св. Св. Кирил и Методий”, който се оперира от ВВМУ и ще изпълнява полярни мисии, установи проверка на Maritime.bg.

Припомняме, че плавателният съд бе придобит през миналата година за 1.2 млн. лева, а за ремонта му бяха осигурени до 5 милиона лева.

Два завода – частният “Булярд корабостроителна индустрия” и държавният военен “Терем – КРЗ – Флотски арсенал”, участваха в обществената поръчка за ремонта.

“Флотски арсенал” предложи да го изпълни за 1 091 839 лева, а ден по-късно оферта изпращат и от “Булярд” със стойност 984 466 лева.

Комисията по поръчката предлага за изпълнител по рамковото споразумение да бъде определен “Булярд”, който е класиран на първо място с по-ниска предложена цена.

Въпросното рамково споразумение предвижда ремонтни дейности на “Св. Св. Кирил и Методий” в срок от три години, според нуждите, става ясно от документацията.

За първата година по рамковото споразумение за кораб “Св. Св. Кирил и Методий” е предвиден бюджет от 2,66 млн. лева, за втората и третата – по 1,17 млн. лева. Това означава, че общият предварително обявен бюджет за ремонта на 37-годишния кораб от 5 млн. лева, придобит от кипърска компания с руски собственици, в крайна сметка може да бъде разходен в следващите три години.

През миналата година Украйна стана втората страна на Черно море, която придоби кораб за полярни експедиции. Страната закупи английски ледоразбивач за 5 млн. долара (около 8,6 млн. лева).

Неотдавна директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев заяви, че предстои освен с конницата на Аспарух да се хвалим и с кораб “Св. Св. Кирил и Методий”.

Също по думите на проф. Пимпирев, “Св. Св. Кирил и Методий” следва да проведе първа експедиция до Ледения континент през тази година.

Всичко по темата: Научно-изследователски кораби за полярни експедиции

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент