Владимир Върбанов: Изготвяме стратегия за развитие на морската индустрия

Предстои изготвяне на стратегия за развитие на пристанищата и морската индустрия. Това обяви във Варна зам.-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов. Той коментира, че стратегията ще бъде изготвена с допитване до голям брой морски специалисти.

Върбанов днес участва в церемонията по отбелязване на 141 години от основаването на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. В своето приветствие той отбеляза, че морската индустрия ще бъде сред ключовите приоритети в политиките на кабинета.

По думите на Върбанов предстои прехвърляне на УВК „Калиакра“ от Български морски квалификационен център към Морско училище, за да може баркентината да бъде използвана за учебни цели.

Заместникът на Николай Събев коментира и сагата с отнемане контрола над либийския танкер BADR, който от години стои на рейда пред Пристанище Бургас. По думите му е било недопустимо държавни органи да извършат подобни действия, които наподобяват „пиратски акт“. Той коментира, че случаят ще бъде обследван.

Върбанов обяви, че се очакват резултатите от проверки на атракционната зона в Пристанище Варна, която бе атакувана в предходния парламент от представители на Демократична България.

Той заяви още, че ще бъде възложена проверка на МВР и за проекта по удълбочаване каналите на варненското пристанище, по който бяха разходени над 400 млн. лева без провеждане на обществени поръчки по инхаус процедура.

Какво каза още Върбанов, вижте във видеото:

По темата:

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота