BIMCO призовава държавите от Гвинейския залив да съдят заловени пирати

Присъствието на международни военноморски сили е много важна стъпка в правилната посока, за да се защитят моряците, но установяването на устойчива сигурност в Гвинейския залив не може да се случи без пълната подкрепа от региона. Изправянето на заподозрени пирати пред съда се прави най-добре от регионалните крайбрежни държави. Това казва генералният секретар и главен изпълнителен директор на BIMCO Дейвид Лузли по повод ситуацията с пиратството в Гвинейския залив, съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на организацията.

От BIMCO изтъкват, че именно сътрудничеството между регионалните държави и международните военни сили има огромен потенциал да реши въпроса с пиратството в този регион.

Лузли заявява, че пред местни съдилища вече са били изправяни пирати. През юли съд в Того осъди на 12 години лишаване от свобода 9 души, заподозрени в нападение срещу танкер.

От края на миналата година в Гвинейския залив оперира датска фрегата, а на 24 ноември военни моряци участваха в престрелка с пирати край Нигерия. Трима от тях бяха задържани месеци на борда на фрегатата ESBERN SNARE, докато четвъртият бе евакуиран в болница в Гана.

На 6 януари стана ясно, че трима от задържаните са освободени, а четвъртият пират е изпратен в Дания, за да бъде съден.

BIMCO изтъква, че броят на нападенията е намалял рязко за периода, в който във водите на Гвинейския залив има постоянно международно военноморско присъствие. За последното тримесечие на 2020 г. са съобщени 23 пиратски нападения, отвлечени са 50 моряци. За същия период на миналата година са отвлечени 20 моряци при седем атаки от пирати.

Организацията съобщава, че са в ход няколко регионални инициативи за борба с пиратството, но все още някои от тях не са стартирани.

„Ако регионалните крайбрежни държави помогнат при наказателното преследване на задържани пирати, това значително ще подсили аргументите за изграждане на капацитет и подкрепа от международната общност и ще подпомогне развитието на синята икономика в Западна Африка“, казва Якоб Ларсен, ръководител на звеното за морска безопасност и сигурност на BIMCO.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота