Две френски карти на Черно море, представящи фар Шабла

Френска карта на Черно море от 1783 година (Carte de la Mer Noire, 1783)

Дигитални копия на картите се съхраняват във френската Национална библиотека Галика (Gallica). Те принадлежат към портфолио на Военноморската хидрографска служба, посветено на картите на Черно море, Мраморно море и Азовско море.

Първата карта: “Carte de la Mer Noire” е от 1783 г. Авторът на картата е капитан Франсоа Рейно, гравирана е от Антоан Мерсение. Картата е с размери: 53 x 75 (51 х 73) см. Мащаб от 40 френски левги в 20 на градуса (= 8,7 см).

На картата е означено селището “Samoula” (Шамула / Шабла). Пред нос Шабла със звездички е представен опасния за корабоплаването в тези води подводен риф. Със специален знак (островърха фарова кула) и надпис “Fanal” (Фенер) е представен фар Шабла. Засега това е най-ранното представяне на фар Шабла* върху географски карти. 

Нос Калиакра е означен с името “Lecria”. В залива на Калиакра, защитен от северните и североизточни ветрове и удобен за хвърляне на котва по време на бури, е представен знак котва. Котва е представена и в залива на Варна.

* Фар Шабла е изграден при село Шайла (Şayla Köyü), от капудан-паша (Kaptan-ı derya) (командващ военния флот на Османската империя) Дамат Мелек Мехмед-паша (1719-1802), при управлението на султан Мустафа III (1757-1774). Фарът започнал да излъчва светлина (от изгарянето на зехтин) на 24 май 1768 г.

Carte de la Mer Noire, 1787.

Втората карта: “Carte de la Mer Noire” е от 1787 г. Авторът на картата е неизвестен (не е посочен). Картата е с размери: 48 х 63 (45 х 62) см. Мащаб от 60 левги в 20 градуса (= 12,9 см).

На картата е означено селището “Samoula” (Шабла). Пред нос Шабла със звездички е представен опасния за корабоплаването подводен риф. Със специален знак (фарова кула) и надпис “Fanal” (Фенер) е представен фар Шабла. 

Нос Калиакра е означен с името “Lecria”. В залива на Калиакра, защитен от северните и североизточни ветрове и удобен за хвърляне на котва по време на бури, е представен знак котва. Котва е представена и в залива на Варна.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота