Температурата на океана показва „значителен проблем с климата“

За трета поредна година растат средните отчетени температури в Световния океан, сочи ново проучване, съобщава новозеландският сайт Stuff, предаде DEO.bg.

Учени от 14 изследователски институции участват в събирането и анализирането на данните. Резултатите са публикувани в научното издание „Напредък в атмосферните науки“ (Doi).

Според участвалия в изследванията д-р Кевин Тренбърт, учен от Университета в Окланд, резултатите показват „значителен проблем с климата“.

„Въпреки че глобалната средна температура на повърхността не е най-високата отчитана някога, океанът очевидно се затопля“, каза той.

По думите му това означава, че процесите по глобално затопляне продължават.

Ученият изтъква, че именно океанът е индикаторът за промени в климата, предизвикани от човешката дейност. Изследванията установяват, че температурата на водата расте във всички океани, но затоплянето е по-сериозно в Атлантическия и Южния океан.

В резултат могат да бъдат засегнати екосистемите. Тренбърт предупреждава за възможно разпространение на топлинни вълни, които да засегнат всички морски организми, включително птиците.

„Има документирани случаи на доста зрелищни смущения в цялата морска мрежа от живот”, подчертава той.

Проучването приписва дългосрочното затопляне на океана главно на увеличаване концентрациите на парникови газове.

Вижте още: Ледникът на Страшния съд изчезва по-бързо от очакванията

Източник DEO.BG

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент