Русия осигурява зелена енергия за пристанищата

Компанията за вятърна енергия на „Росатом“ – „НоваВинд“, започна доставки на електроенергия за транспортно-логистичния холдинг „Дело“, който управлява големи пристанищни контейнерни терминали в Русия. Партньорството се реализира чрез дъщерните дружества „Атоменергопромсбит“ и „ДелоПортс“, предаде ТАСС, информира Факти.

От началото на годината зърненият терминал КСК и контейнерният НУПЕК на пристанището в Новоросийск използват електроенергия, изцяло произведена във ветропаркове и са първите в Русия крупни обекти на бреговата инфраструктура, осъществили пълен преход към възобновяема енергия.

По оценки на „НоваВинд“ потенциалното намаляване на въглеродните емисии, благодарение на прехода към вятърна енергия на двата терминала, може да достигне съответно 6,8 и 5,7 хил. тона СО2, спрямо традиционните източници на електроенергия от природен газ.

„Росатом“ последователно реализира стратегията си за производство на нисковъглеродна енергия на базата на АЕЦ и ВЕИ. „НоваВинд“ помага за съкращаване на въглеродния отпечатък в руската енергетика и дава на партньорите си допълнителни инструменти за постигане на целите в областта на устойчивото развитие“, отбеляза заместник генералният директор на компанията Григорий Назаров.

Според генералния директор на „ДелоПортс“ Игор Яковенко проектът „Зелено пристанище“ се развива и това е изключително важно за модернизацията на предприятията на компанията. По думите му тяхната производителност ще се увеличава, а товарът върху екологията ще намалява.

Източник Факти

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент