ЕС вероятно ще блокира сливането на корабостроителниците на Hyundai и Daewoo

През седмицата се очаква решение на антимонополните органи на Европейския съюз, което да блокира очакваното сливане между южнокорейските корабостроителници Daewoo (DSME) и Hyundai (HHIH). Това съобщи в-к „Файненшъл Таймс“, цитирайки свои източници.

Съюзът бави своя отговор от края на 2019 г. В последните месеци на миналата година европейските регулатори отново откриха процедурата, която бе спряна за повече от година с искането Hyundai да коригира предложението си за сливане.

Корекцията, за която Европа настоява, е свързана с обединените възможности на двете корабостроителници за строителство на газовози и потенциалното влияние над пазара при сливането.

Само за миналата година DSME са получили поръчки за строителство на 16 големи газовоза, а заводите от групата на Hyundai – 36. Това означава, че обединението би имало пазарен дял за този сегмент в корабостроенето, който надхвърля над 60%.

Според източниците на вестника, Hyundai не предлагат коригиране на плана, което е трябвало да направи до 7 декември т.г. Китай и Сингапур вече одобриха потенциалното обединение, антимонополните органи в Япония и Южна Корея също следва да дадат добро.

Последни новини

Последни новини

Кап. Владимир Гаргов: Не e вярно, че българите не можем да ставаме екип

Навършват се 10 години от спасителна операция, проведена под ръководството на варненския капитан Владимир Гаргов. Преди десетилетие името на българския капитан стана широко

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент