11 години от инцидента с Costa Concordia

Днес, 13 януари, се навършват 11 години от засядането на COSTA CONCORDIA край бреговете на тосканския остров Джилио и в първия морски парк на Италия.

При инцидента загинаха 32-ма души. В тъмната част на денонощието и при изключително благоприятна хидрометеорологична обстановка, пътническият кораб с 3 206 пасажери и 1 023-членен екипаж се отклонява от курса. COSTA CONCORDIA извършва 7-дневен Средиземноморски круиз.

Отклонението от курса разпорежда лично капитанът на кораба Франческо Скетино, който желае да „поздрави“ жителите на малкия остров.

В 2145 ч. COSTA CONCORDIA удря скали, което причинява образуването на 53-метрова пробойна по протежение на пет отделения, включително машинното.

На борда на кораба нахлува вода.

Близо час след удара в скалите е подаден сигнал за бедствие, корабът засяда край острова и се накренява на десен борд.

Във въпросния час капитанът подава заблуждаваща информация към Бреговата охрана.

На кораба настъпва паника, а екипажът не успява да овладее настъпилата ситуация.

Скетино напуска кораба, оставяйки зад себе си над 300 души. По-късно негов адвокат обяви, че той пада зад борд. На кораба имаше и български моряци.

Видео от архива на Maritime.bg:

През 2015 г. кап. Скетино получи присъда и бе лишен за 16 години от свобода.

Операцията по изтегляне и изваждане на кораба бе безпрецедентна за индустрия. По време на дейности загина испански водолаз, с което жертвите в най-голямата морска катастрофа в Италия достигнаха 33.

През юли 2014 г. корабът бе успешно снет от плитчината и провлачен до Генуа, където нарязването му на скрап продължи до 2017 година.

Всичко по темата, четете тук

Последни новини

Последни новини