Достъпът на моряци до бустерни дози е ново предизвикателство

Достъпът на моряците до бустерни ваксинационни дози е ново предизвикателство пред морската индустрия, обяви Глобалният морски форум (GMF), обединяващ големи компании в сектора с около 90 хил. моряци.

Обединението отчита драстичен спад на броя моряци, които към момента работят на борда на кораби над договорените срокове. Според данни на GMF, едва 3,7% от морските специалисти са с просрочени контракти.

Спад има и на броя моряци, които са на борда на кораби над 11 месеца – едва 0,4%.

Индустрията отчита ръст на ваксинираните към средата на декември м.г., според GMF близо 60% от всички моряци вече са имунизирани срещу коронавирус Covid-19.

Нерешен проблем е, че някои страни не приемат имунизацията с конкретни ваксини. GMF изтъква, че са налице държави, съкращаващи срока на валидност на сертификатите за имунизация на моряци, което създава проблеми със смените, докато в същото време не се осигурява достъп до бустерни дози.

Обединението предупреждава и за процес по възстановяване на някои рестрикции в държави от ЕС и Азия, които за пореден път слагат прът при смените.

Голям проблем за сектора остава постоянният ръст на отменени полети.

GMF подчертава, че все още няма пълна картина за ефектите над индустрията, причинени от Омикрон.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Кап. Владимир Гаргов: Не e вярно, че българите не можем да ставаме екип

Навършват се 10 години от спасителна операция, проведена под ръководството на варненския капитан Владимир Гаргов. Преди десетилетие името на българския капитан стана широко

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент