Пари за още 4 апартамента по 1 милион, за да стигне „Св. св. Кирил и Методий“ до Антарктида

Още поне 4 милиона лева са нужни за ремонта на придобития през миналата година 37-годишен научно-изследователски кораб СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ. Това стана ясно от изслушването пред трансортната комисия на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров и директора на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

Ние го взехме този кораб за 1,2 млн. лева, толкова е един апартамент. Така проф. Христо Пимпирев описа пред депутатите от транспортната комисия придобития през миналата година 37-годишен научно-изследователски кораб СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ. За пореден път Пимпирев заяви, че България е континентална държава, която се изчерпва само с „риболовните кораби в Черно море“. Той бе поправен от председателя на комисията Борислав Гуцанов, който го информира, че България отдавна не е континентална държава, а има търговски флот и заложени за строителство нови плавателни съдове, а риболовният флот се развива.

Пред комисията проф. Медникаров заяви, че са нужни поне още 4 милиона за въвеждане на кораба в експлоатация и първото плаване до Антарктида. Ако се ползват определенията на проф. Пимпирев – още 4 апартамента за по 1 милион.

Представителят на ГЕРБ Росен Желязков веднага обяви желание комисията да подкрепи финансирането. Депутати от ПП „Продължаваме промяната“ и Демократична България също подкрепиха идеята да бъдат осигурени парите.

Три милиона са нужни за ремонта, а още 1 милион за осигуряването на кораба и мисия до Южния полюс, заяви Медникаров. По думите му екипът е „извадил късмет“ с придобиването на кораба за 1,2 млн. лева, но след това настъпват проблеми, предизвикани от повишените цени на метала, електроенергията и други.

Председателят на комисията Борислав Гуцанов предложи да се гласува принципна положителна позиция, но депутатът Златомира Мострова го репликира, че всъщност няма предложено решение, което комисията да гласува.

Депутатите обаче се обединиха около позицията, че ВВМУ следва възможно най-скоро да предостави разчети на нужните средства, за да се търси потенциално финансиране.

Всичко по темата: Научно-изследователски кораби за полярни експедиции

Последни новини

Последни новини

Младежи, взели участие в „Дните на сините кариери“, проявяват интерес към обучение и реализация в България

Международният формат "Дни на сините кариери" даде възможност на 60 младежи от Португалия, Испания, Полша, Гърция, Румъния и България да се запознаят с възможности за

Министър Явор Гечев: Ще защитим българските рибари и икономическите интереси на страната

Министерството на земеделието защитава българските рибари и икономическите интереси на страната. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев на среща с капитаните на