Европа оставя произволни вратички за замърсяващи кораби, твърди екоорганизация

Над 25 милиона тона СО2, еквивалентни на общите емисии на Дания, ще бъдат освободени от предложението за включване на корабоплаването в европейския пазар на въглеродни емисии. Това съобщиха пред Maritime.bg от базираната в Брюксел неправителствена организация „Transport & Environment“ (T&E). През юли м.г. ЕК предложи ETS за корабоппаването, която обаче ще се прилага само за кораби над 5 000 GT, с което се допускат редица изключения и типове кораби, сочи проучване на организацията.

Наред с риболовните и военните кораби, обслужващите офшорната индустрия съдове също са изключени, въпреки че средните им емисиите са по-големи от тези на корабите за насипни товари и танкерите. Това означава, че малко над половината от европейските кораби са освободени от предложението, въпреки че те представляват близо 20% от емисиите от корабоплаването на ЕС – двойно повече от това, което Комисията първоначално твърдеше, че освобождаването ще покрие. ЕК твърди, че границата от 5 000 GT е избрана, за да се намали административният натиск върху малките и средните компании.

„Хубаво е, че ЕС най-накрая се опита да се справи с ужасяващото въздействие на корабоплаването над климата. В предложението му са налице твърде много произволни вратички, което осигурява отпадането на твърде много и силно замърсяващи плавателни съдове. ЕС трябва да преосмисли своите регулации за корабоплаването, за да гарантира, че милиони тонове CO2 няма да останат нерегулирани“, заяви Джейкъб Армстронг от T&E.

Проучването на организацията е достъпно тук:

Climate_Impacts_of_Shipping_Exemptions_Report-1

Последни новини

Последни новини

Кап. Владимир Гаргов: Не e вярно, че българите не можем да ставаме екип

Навършват се 10 години от спасителна операция, проведена под ръководството на варненския капитан Владимир Гаргов. Преди десетилетие името на българския капитан стана широко

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент