Чаша вино и дрямка или защо заседна датският Vera Su

Датското бюро за разследване на морски инциденти публикува доклад от своето разследване за засядането на кораб BEAUMAIDEN на 18 октомври м.г.

У нас корабът получи прозвището „датски VERA SU“, тъй като аварията с него се случи в разгара на операцията по изтегляне на заседналия край Камен бряг кораб. Размерите на двата кораба са приблизително подобни, товарът – тор.

Разбира се, разликите бяха огромни. Докато у нас VERA SU заседна в скалист и необследван до момента район, то BEAUMAIDEN се оказа в прегръдката на пясъчно дъно.

Следва да се отбележи не само бързината, с която датските власти успяха да неутрализират опасността от замърсяване и изтеглиха кораба, но и скоростта, с която местното бюро за разследване публикува своите изводи – по-малко от три месеца след инцидента. Не е ясно кога ще станат публични изводите от разследването за VERA SU, но срокът, в който това трябва да се случи, е една година.

Датските разследващи обрисуват тъжна картина на слаба култура на безопасност на BEAUMAIDEN.

Преди да поеме вахтата в 2000 ч., капитанът е почивал в своята кабина и изпил 1 часа вино. Провел е кратък разговор със старши помощник-капитана, който не забелязва нищо необичайно в неговото поведение. Капитанът е бил сам на мостика на превозващия 3 хил. тона тор за Естония кораб, защото не била обичайна практика да има и AB на вахта в тъмната част на денонощието, според разследващите.

Капитанът провежда няколко телефонни разговора със свои приятели, докато слуша музика на мостика. Скоро след това напуска мостика и отива до кабината си, където изпива поредна пълна чаша вино.

По-късно отново напуска мостика, за да отиде до тоалетната в кабината си, тъй като тази на мостика била извън строя.

Вече в кабината си, той се почувствал уморен и решил да дремне за няколко минути в леглото си. Тогава заспал, оставяйки BEAUMAIDEN за близо четири часа без офицер на мостика.

В 0255 датските власти засичат движението на кораба и правят опит за връзка с него. Активиран е бързоходен плавателен съд, който да се пресрещне отправилия се директно към брега BEAUMAIDEN.

Часът е 0325. Главният механик се събужда от необичайни вибрации. Незабавно се насочва към мостика, оглушен от звука на аларми, но там не открива никой.

Датското бюро изтъква, че компанията-мениджър на кораба не е следвала забранителни процедури за употребата на алкохол. „Консумацията на алкохол е била разрешена, бирата е била допускана. Капитанът е имал отговорност да следи за доставката и последващата употреба на алкохол от екипажа“, пише в доклада.

След засядането полицията в Дания задържа капитана и проведе незабавни тестове за алкохол. Подобни тестове не само, че не се случиха при българския инцидент, а властите се качиха на кораба дни след засядането. В национален ефир представител на родното бюро за разследвания практически изрече неистина – разследващите не успели да достигнат кораба, заради лошото време. Такова в първата седмица от засядането на VERA SU просто нямаше.

Докладът заключава, че консумацията на алкохол от капитана на BEAUMAIDEN може да е допринесла за усещането му за умора и склонността му да заспи, дори да не се събуди при засядането.

„Вероятно влиянието на алкохола е нарушило преценката му и е допринесло за решението да напусне мостика, да си почине в леглото, докато е в кабината си“, добавят разследващите.

Пълното съдържание на докладата от разследването и изводите от него са достъпни по-долу.

beaumaiden-grounding-on-18-october-2021

Последни новини

Последни новини

Путин: 45% от изнасяното през Черно море украинско зърно е за Европа

Руският президент Владимир Путин подчерта важността да се вземе предвид позицията на Москва за цялостното изпълнение на зърнената сделка. „Само ако нашата позиция бъде

Новини от Maritime.News

- Maritime.News
Samskip, duisport and TX Logistik will jointly operate the CT terminal at logport III

Samskip, duisport and TX Logistik AG will jointly operate the CT terminal at logport III in Duisburg-Hohenbudberg in the future. For this purpose, the three partners have founded the new… [...]

- Maritime.News
AD Ports Group signs a 30-year concession agreement to develop and operate Safaga Port in Egypt

The post AD Ports Group signs a 30-year concession agreement to develop and operate Safaga Port in Egypt appeared first on Maritime News. [...]

Новини от Agriculture.bg

- Agriculture.bg
Горско стопанство предизвиква деца и младежи от Омуртагско и Антоновско да творят на тема „Аз обичам българската гора“

„Държавното горско стопанство“ в Омуртаг предизвиква деца и младежи от Омуртагско и Антоновско да творят на тема „Аз обичам българската гора“. Конкурсът е по повод „Седмицата на гората“ (3- 9… [...]

- Agriculture.bg
Пожар в кравеферма в с. Крайници

Снощи е възникнал пожар в кравеферма в с. Крайници.  Огънят е унищожил 120 кв. м покривна конструкция, 1 тон фураж, 15 крави, 120 бали фураж, бяла, черна и компютърна техника,… [...]

Новини от Deo.bg

- DEO
Все повече коралови рифове страдат от недостиг на кислород

По-голямата част от общо 32 изследвани коралови рифа по света страдат от ниски нива на кислород поради глобалното затопляне, а заплахата за морските екосистеми се очаква да се задълбочи, сочи… [...]

- БТА
Човечеството днес тежи общо около 390 млн. тона

Общото тегло на дивите сухоземни бозайници на Земята – от слонове до бизони и от елени до тигри – сега е по-малко от 10 % от общото тегло на мъжете,… [...]