Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна – Запад. За 13-и път градоначалникът търси съдействие за отсечката от 1,5 км., която е в окаяно и дори опасно състояние и поема тежкотоварния трафик към терминала.

С писмо Шитов отправя покана до петима министри – Асен Василев, Корнелия Нинова, Николай Събев, Гроздан Караджов и Борислав Сандов, за среща в идния понеделник, на която да се обсъдят възможностите за започване на ремонт.

„Предстои преасфалтиране на част от пътя, представляващ участъка от кръстовището с републикански път III-2008 при Захарен завод до кръговото кръстовище при Пристанище Варна – Запад. Община Девня разполага с изготвен технически проект за ремонт и на останалата част от път VAR 1132, но изпълнението му е непосилна задача за бюджета на общината“, пише кметът на Девня до министрите.

Шитов припомня, че вече е изпратил 12 писма с призив за съдействие до централната власт в София.

„На 01.10.2021 г. работници и синдикални служители затвориха пътя към Пристанищен терминал Варна – Запад и Девня с протестен митинг, на който присъствах и аз. Причината за недоволството им е изключително лошото състояние на отсечката. Като кмет заявих отговорно пред тях, че ремонтът на пътя не е по силите на Общината. При положение, че по него ежедневно се транспортират всякакви товари и той е основна връзка с Европа и света, неведнъж съм настоявал да стане държавна собственост. Но за съжаление държавата отказва да го придобие“, отбелязва още кметът.

Той изтъква, че общинската администрация е получила писмо от АПИ, с което агенцията информира, че не счита за целесъобразно отсечката да се прекласира в третокласен път, част от републиканската пътна мрежа.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред