Индекс на щастието: Моряците продължават да страдат

Моряците продължават да страдат и кризата с психичното им здраве, причинена от глобалната пандемия, все още не е отминала. Това сочат резултатите от ежегодното изследване „Индекс на щастието на моряците“.

През миналата година се набюдава йо-йо ефект, тенденция, която почти перфектно отразява и съвпада с вълните на COVID, отчита изследването, което се провежда с анкетни карти между моряци.

Там, където е имало свободно движение на моряци и смените са били възможни, оптимизмът е растял. И обратно – ограничителните мерки, въвеждани в някои държави, влиящи на движението на моряците и стават причина за забавени смени, носят по-малко оптимизъм и влияят над психичното здраве на морските труженици.

Изследването отчита, че остават страховете на моряците, свързани със смените, макар през 2021 г. много от работещите на море да са смятали, че най-лошото от 2020-а година е отминало.

Анализът показва още, че моряците имат и известни опасения, свързани с ваксините.

За съжаление, но може би не е изненадващо, като се имат предвид проблемите, пред които са изправени екипажите, напрежението на борда на корабите също нараства.

„В началото на годината имаше много повече моряци от нормалното, които говореха за тормоз и напрежение на своите кораби. Чухме тревожни съобщения за ксенофобия и дори расизъм. Потисничеството, виктимизирането и сплашването бяха споменати като истинска причина за безпокойство“, сочат резултатите в индекса.

Тези негативни тенденции трябва да служат като напомняне, че морската индустрия не се справя добре с COVID, защото нациите не я подкрепят достатъчно. Което означава, че моряците страдат. От дребни несправедливости и разочарования до осъзнавания, променящи живота и кариерата. Корабоплаването може никога да не се възстанови, освен ако животът в морето не се подобри и ако моряците не бъдат признати и уважавани като ключови/необходими работници, изтъкват още изследователите.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота