Най-необичайната спасителна операция в историята на полярната навигация

През 1985 г. близо 2000 белуги попадат в леден капан, който бързо ги обгражда и застрашава живота им. Ледоразбивачът „Москва“ е пратен да освободи бозайниците, но те не искат да последват шумния кораб в открито море. Тогава, обаче, на помощ идват остроумието и музиката.

Леден капан

ТАСС

В края на декември 1984 г. местни ловци и рибари край остров Итигран в Берингово море, близо до бреговете на Чукотка и само на 200 км от Аляска, виждат нещо смущаващо: пасаж от близо 2000 белуги е приклещен в капана на плаващ морски лед близо до брега.

Белугите, известни още като „полярни делфини“ в Русия, са бозайници, които трябва да се подават на повърхността, за да дишат. Заклещени под огромните късове ледена маса, които бързо се затварят, те изглеждат обречени на смърт. Без помощ от хората, нямат шанс за оцеляване.

Малобройното местно население бързо идва на помощ. В продължение на седмици хората разбиват леда, за да има малка дупка на повърхността, през която да хранят животни със замразена риба. Въпреки това, усилията им не са достатъчни, тъй като ледът неминуемо се затваря над животните.

Ледоразбивачът

Давид Шоломович/Sputnik

Благодарение на помощта на местните хора животните оцеляват повече от месец, преди най-накрая историята да нашуми. Властите решават да пратят ледоразбивач в района, за да освободи белугите, които бавно умират.

„Ледоразбивачът „Москва“ се състезаваше с времето и падащите температури, за да стигне до белугите, преди да се задушат или да умрат от глад“, съобщава в-к „Ню Йорк Таймс“, който определя случая като „една от най-необичайните спасителни операции в историята на полярната навигация“.Ю. Салников/ТАСС

През следващите дни целият свят следи развитието на т. нар. „Операция Белуга“.

Напътстван от спотинг самолети, ледоразбивачът „Москва“ под командването на капитан Анатолий М. Коваленко се отправя на помощ. Първоначално корабът отстранява част от леденото поле, през която животните да могат да дишат. Целта, обаче, е те да не останат на места, където водата би могла скоро да замръзне отново. Моряците трябва да примамят белугите далеч от плитчините и да ги насочат към откритото море.Давид Шоломович/Sputnik

Екипажът трябва да измисли начин да накара бозайниците да следват огромен и шумен ледоразбивач, който ги плаши. И им хрумва необикновено решение – музика.

Следвай звука

Ю. Салников/ТАСС

След дни на безрезултатни усилия да примамят белугите извън капана, член на екипажа предлага оригинално решение.

„Най-накрая, някой си спомни, че делфините реагират силно на музика. И така, от палубата се разнесе музика. Популярна, бойна, класическа. Класиката се хареса най-много на белугите. Пасажът започна бавно да следва кораба“, пише „Ню Йорк Таймс“, като цитира съветските новини.Ю. Салников/ТАСС

Има различни сведения за музиката, която пускат на белугите. Според някои източници в пресата, това било съветски поп, а други твърдят, че предпочитанията на бозайниците клонели към класическата музика. Независимо от жанра, скоро екипажът разбира, че тактиката е успешна.

„Тактиката ни е следната: отдръпваме се, след това отново навлизаме в леда, правим пасаж и чакаме. Повтаряме операцията няколко пъти. Белугите започват да „разбират“ нашите намерения и следват ледоразбивача. Така се придвижваме километър по километър“, казва капитан Анатолий М. Коваленко.

Към края на февруари всички хванати в капана белуги са освободени и вече са в открито море. Според някои изчисления спасителната операция струва на Съветския съюз $55 000 (близо $148 000 по днешни курсове).

Източник RBTH

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота