Карта на Варненския залив от 1808 година

Картата (плана) на Варненския залив (Plan de Varna) е работа на френския картограф Пиер Лапи*. Тя е отпечатана през 1808 г. в таблица (Ports de la mer Noire, Dessinés par P. Lapie Ingénieur Géographe). Тя съдържа плановете на DʼAmassera (Амасра), Sinope (Синоп), Ghelindjik (Геленджик) и Varna (Варна). 

Картата е с мащаб (Echelles) в Toises, Archine Maimar, Méters. Тя е гравирана от Жан-Батист-Пиер Тардийо (Gravé par J. B. Tardieu l’aîné). 

Картите (плановете) илюстрират бележките на Конрад Малте-Брун „Пътешествие до Пафлагония“ (Périple de la Paphlagonie“, Conrad Malte-Brun). Те са публикувани в “Annales des Voyages, de la géographie et de l’histoire, Tome Cinquiéme, A Paris, Chez F. Buisson, Libraire, 1808, p. 210-231”.

Картата представя Варненския залив – от нос Галата до Евксиноград, Варненската крепост и нейните околности, река Девня и нейните ръкави, съединяващи Девненското / Варненското езеро с морето, подстъпите на Авренското плато, нос и село Галата (Cap de Galata / Galata). В центъра на картата е изобразена Варненска крепост (Ески кале) (с надпис VARNA), разрушена през 1830 г., съгласно Адрианополския (Одринския) мирен договор от края на Руско-турската война от 1828–1829 г. Представено е и средновековното укрепление (Кале ичи). Цитаделата на тази крепост (Барут хане) е разрушена през 1908 г. 

Надписи по картата: Bulgarie; Mer Noire; Rade; Lac (Девненско / Варненско езеро). 

На картата са отбелязани дълбочините в залива и магнитното склонение (Variation 12-15°).

В своята лоция на Черно и Азовско море Едуард Тетбу де Марини** пише за Варна и Варненския залив:

„Нос Галата, на който е разположено село, се намира на 7,5 мили северно от Яланджи Варна.

Крайбрежието навлиза в него на запад и образува Варненския залив, чийто друг край е нос Свети Георги, който някои съвременни географи са нарекли Горгоф; отворът на този залив е на 4 мили от изток-североизток на югоизток. Свети Георги е на четири мили от град Варна, а Галата е на две мили от него; на последния нос има няколко скали с малко значение, край които има 5 сажена вода.

Варна е построена на малък нос в дъното на залива, в югоизточната част на който се хвърля котва на около ¾ мили от 7-8 сажена пясък и кал. Корабите не могат да се доближат до площадката за разтоварване на юг от града поради плиткото море, калта, камъните, котвите и различните видове отломки, които трудно позволяват на лодките да преминат; има кораби, които хвърлят котва и на изток от града в 6 и 7 сажена кал и пясък.

Географска ширина на Варна 43° 12′ 17″; географска дължина 25° 36′ 47″. (Pilote de la mer Noire et de la mer d’Azov, par le Chevalier Taitbout de Marigny. Constantinople, 1850, p. 33).

* Пиер Лапи (Pierre Lapie, 1779-1850) е френски географ и картограф. От 1793 г. е инженер-географ в Dépôt de la guerre. От 1814 г. е директор на кралския топографски кабинет. От 1832 г. – полковник.

** Архив Раевских. Том III. Издание П. М. Раевскаго, Редакция и примечания Б. Л. Модзалевскаго.  С.-Петербург, Типография М. А. Александрова, 1910, с. 619-621.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота