31-годишен научно-изследователски кораб заседна в Антарктида

Плаващият под флага на Руската федерация научно-изследователски кораб PROFESSOR LOGACHEV (IMO: 8834691) заседна в Антарктида. Това става ясно от съобщение на Военноморските сили на Аржентина.

Инцидентът с 31-годишния плавателен съд е станал в района на полската антарктическа станция на остров Крал Джордж.

Към района е пренасочен ледоразбивачът от състава на ВМС на Аржентина ARA BAHIA AGRADABLE, който се е намирал на около 50 nm от полската база, когато е изпратен сигнал от руския съд.

PROFESSOR LOGACHEV е снет от плитчината. От съобщението на флота не стават ясни причините за инцидента. Посочено е единствено, че руският съд е останал без ход, предполага се, че засяда при авария на машината.

На борда на PROFESSOR LOGACHEV е имало 29-членен екипаж и екип от 12 учени.

Извършен е подводен оглед на корпуса на 31-годишния руски кораб, който не установява нарушаване цялостта на обшивката, не е допуснато замърсяване и няма пострадали.

Maritime.bg припомня, че през 2021-а година България придоби 38-годишен научно-изследователски кораб, който ще се оперира от ВВМУ, ще служи за учебни цели и ще плава под военноморски флаг. Сделката бе приключена при цена от 1,2 млн. лева. В края на миналия месец за ремонта на българския „Св. св. Кирил и Методий“ е подписано рамково споразумение за други 5 милиона лева. От публични изявления на представители на Българския антарктически институт стана ясно, че всяко плаване до Антарктида ще струва поне по още 1 милион лева.

Също през миналата година Украйна придоби научно-изследователския ледоразбивач на Великобритания JAMES CLARK ROSS. Сделката бе приключена при стойност около 8,5 млн. лева, но корабът бе в активна експлоатация. Украинският кораб получи името НООСФЕРА (IMO: 8904496) и вече започна първи рейс от Черно море с направление към украинската полярна база.

Последни новини

Последни новини