Синдикати: Обсада на Варна, ако има ново строителство край Морска гара

Никакви музеи, никакви конгресни зали, няма да позволим да се построят на новоотнети терени от Пристанищен терминал Варна – Изток. Това заявиха в коментар пред Maritime.bg от пристанищните синдикати.

„Няма да допуснем отнемането на нови територии от терминала“, заяви Лора Собаджиева, председател на синдикалната секция при „КТ Подкрепа“ в Пристанищен терминал Варна – Изток.

„Нашите служители и работници са готови за протестни действия, ще обсадим Варна, ако се стигне до превземане на още терени от Варна – Изток“, обявяват готовност синдикалистите.

Повод за позицията им стават два документа и изказвания на зам.-транспортният министър Владимир Върбанов, който изтъкна, че няма да има повече заведения, но ще се изградаят музей и конгресна зала

Първият документ – „Предложения за подобряване и устойчиво развитие на Синята икономика на Р. България“, изготвен и публикуван в интернет от Българска морска камара. „Срамно е именно морска организация да настоява за допълнителни градежи на Морска гара – Варна“, отсичат от пристанищните синдикати. 

Maritime.bg припомня, че наскоро бе осъществено практическо рейдърско превземане на НПО „Национален морски музей“, а идеята беше ДППИ да построи музей за над 15 млн. лева, който да се отдаде на въпросната организация, с което практически да се дублира дейността на Военноморския музей.

Вторият документ, който нажежава обстановката, е обявеният от община Варна План за интегрирано развитие, по който също се предвижда завземане на още територии от зърнената врата на България – пристанищен терминал Варна – Изток. 

„Има достатъчно изградени сгради, ако има политическа воля – нека нови строителства да се извършват върху вече отдадени терени“, заявяват синдикалисти.

По думите им в идната седмица предстои изпращане на протестна нота до повереното на Николай Събев министерство по повод обявените планове на морски организации, община и негови заместници.

„Ако не ни чуят, започват протести. Години наред управляващите се подиграваха с варненското пристанище. Това ще спре!“, заканват се пристанищните синдикати. 

Последни новини

Последни новини

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на