Държавата няма намерение да ремонтира пътя до терминал Варна – Запад

Министерството на регионалното развитие не приема предложенията за прехвърляне на пътя към Пристанищен терминал Варна – запад към АПИ. Припомняме, че отсечката е в критично състояние, в момента е общинска, а за ремонта й са нужни около 2,5 млн. лева, които не са по силите на местната община. Пристанищните синдикати вече проведоха няколко протеста в опит да привлекат вниманието на централната власт. През въпросната отсечка ежегодно преминават стотици хиляди тежкотоварни камиони и тя е ключова за най-големия карго терминал в страната.

Агенция “Пътна инфраструктура” изпълнява задълженията си за ремонт и поддържане на републиканските пътища на територията на Община Девня и счита за нецелесъобразно участъкът от общинския път VAR1132 да се прекласира в третокласен път. Това пише заместник министър-председателят и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов в отговор на въпрос от депутата Ивайло Мирчев (Демократична България).

Мирчев настоява за извършване на ремонт в кратък срок, тъй като участъкът има национално значение. В отговора си Караджов обяснява колко средства е разходвала АПИ за ремонт на пътища в Община Девня и отхвърля възможността отсечката да стане част от републиканската мрежа.

“В този смисъл следва да се разгледат и търсят възможности за ремонт на пътя без промяна в собствеността”, отговаря министърът, което практически означава, че държавата няма намерение да съдейства за ремонта.

Наскоро кметът на Девня обяви готовност да затвори пътя.

Междувременно от пристанищните синдикати изразиха готовност за протестни действия и затваряне на магистрала Хемус.

Въпросът на Ивайло Мирчев:

46920947-254-06-344

Отговорът на министър Караджов:

47108947-254-06-344

Последни новини

Последни новини

Пристанищата на България ще бъдат блокирани, ако “Лукойл Нефтохим” спре работа

Възможното спиране на работата на най-голямата компания за нефтопреработване на Балканския полуостров - "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас", ще доведе до блокиране на българските пристанища

Варна върху карта на Петрус Весконте от 1311 година – най-ранната оцеляла до наши дни морска карта

1. Петрус Весконте, „Карта на Централно и Източно Средиземноморие и Черно море“, 1311 г. Отсечка с Варна (varna). Държавен архив на Флоренция, Италия. Петрус Весконте (Petrus

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент