Украйна обвини Русия в блокада по море

Украйна обвини Русия, че блокира достъпа ѝ до море, докато се подготвя за военни учения другата седмица, а напрежението в региона нараства.

Предупреждението дойде от украинския външен министър Дмитро Кулеба, по думите на когото Азовско море е напълно блокирано, а Черно – почти изцяло отцепено, предаде Дневник.

Това става в момент, когато освен предстоящите идната седмица военноморски учения започнаха и сухопътни с Беларус, северно от Украйна, с най-голямото струпване на руски сили в съседната държава от времето на Студената война.

Над 100 хил. руски военни са в райони около украинската граница и след седмици на напрежение последните дни бяха изпълнени с европейски дипломатически обиколки в опит за намаляване на напрежението.

Русия отрича да се готви за инвазия и отправя конкретни искания, свързани със сигурността, от които Западът категорично отхвърля две: затваряне на вратите на НАТО за Украйна и неразполагане на сили в Източна Европа.

Източник Дневник

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент