Украйна обвини Русия в блокада по море

Украйна обвини Русия, че блокира достъпа ѝ до море, докато се подготвя за военни учения другата седмица, а напрежението в региона нараства.

Предупреждението дойде от украинския външен министър Дмитро Кулеба, по думите на когото Азовско море е напълно блокирано, а Черно – почти изцяло отцепено, предаде Дневник.

Това става в момент, когато освен предстоящите идната седмица военноморски учения започнаха и сухопътни с Беларус, северно от Украйна, с най-голямото струпване на руски сили в съседната държава от времето на Студената война.

Над 100 хил. руски военни са в райони около украинската граница и след седмици на напрежение последните дни бяха изпълнени с европейски дипломатически обиколки в опит за намаляване на напрежението.

Русия отрича да се готви за инвазия и отправя конкретни искания, свързани със сигурността, от които Западът категорично отхвърля две: затваряне на вратите на НАТО за Украйна и неразполагане на сили в Източна Европа.

Източник Дневник

Последни новини

Последни новини

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър