Вдигнаха флага на трети нов 32150-тонен бълкер на БМФ

Днес, 11 февруари 2022 г., в китайската корабостроителница Jiangsu New Yangzi Shipbuilding Co. бе вдигнат флагът на третия от поръчаната от Параходство БМФ АД нова серия от осем 32 150-тонни кораба за насипни товари, тип „лейкър.

Третият кораб (след „Ком“ и „Богдан“) получи името „Перелик“ (PERELIK – IMO: 9905722), с което той стана трети в историята на компанията с това име.

Строителството на кораба е финансирано с помощта на Bank of China, а наблюдаващата го класификационна организация е DNV.

Първият капитан на кораба е к.д.п. Димитър Стойчев, а първият главен механик – инж. Димитър Стефанов.

До дни той ще отплава за първото си товарно пристанище – Caofeidian (Китай), където ще приеме товари за пристанища във Великите езера на Северна Америка .

Първият PERELIK (IMO: 5371428) е кораб за насипни товари, построен през 1958 г. в Холандия, а в състава на БМФ е от 1965 до 1987 г. Вторият кораб с това име (IMO: 9132507) е също специализиран за насипни товари, построен през 1998 г. в България. Той е в състава на Параходство БМФ до 2018 г., а в момента носи името “Queen Sara” и плава под флага на Сиера Леоне.

Първите два кораба от новата серия на Параходство БМФ показват отлични експлоатационни качества и ниски азотни и въглеродни емисии в изгорелите газове, с което Дружеството прави крачка напред в опазването на околната среда и водите на планетата.

Последни новини

Последни новини

Изоставането на американския флот спрямо този на Китай е депресиращо, според конгресмен

Военноморският флот на САЩ отстъпва по численост на корабите на Китай. Това заяви в събота членът на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт, републиканец от

Добър късмет за Павлин Надворни и „Espresso Martini“ от децата на Яхт клуб „Кап. Г. Георгиев – Порт Варна“

Приблизително 480 мили преди да премине първия от Трите големи – нос Добра Надежда, Павлин Надворни и Espresso Martini получиха послание в рисунки от най-малките ветроходци на

Български треньор по ветроходство получи признание от Олимпийския комитет на Малта

Българският треньор по ветроходство Иван Василев, който работи в Малта от над шест години, бе сред отличените в юбилейната ХХ годишна церемония на Малтийският олимпийски