Русия представи нов тип патрулен кораб

Централното руско конструкторско бюро за морска техника „Рубин“ разработи за експорт нова модификация на патрулния кораб „Страж“, който съчетава предимствата на подводна лодка и надводен съд. Това съобщиха за РИА „Новости“ от пресслужбата на предприятието, предаде RBTH.

Първият вариант на патрулния кораб, но с по-малка водоизместимост, е разработен през 2021 г. и също е предложен за експорт.

„Това е най-голямата версия, дълга около 72 метра и с водоизместимост от почти 1300 тона. Увеличените размери позволяват да се предложи модификация с по-голяма функционалност. Новият форщевен и конструктивното решение на бордовете намаляват клатенето, повишават устойчивостта на кораба като оръжейна платформа, а също така снижават радиолокационната видимост“, каза представител на „Рубин“.


ЦКБ МТ „Рубин“

Разположените в булба хидроакустични антени подобряват условията на работа, а самият булб намалява съпротивлението при движение в надводно положение. По-мощната енергетична установка позволява да се развива скорост от 21 възела.

Този вариант е максимално въоръжен: малокалибрено автоматично оръдие, две пускови установки за управляеми ракети и четири торпедни апарата от калибър 324 милиметра. Тази комплектация прави „Страж“ опасен противник дори за много по-големи надводни кораби.ЦКБ МТ „Рубин“

Както и в другите варианти, корабът има два херметични многофункционални хангара за разполагане на лодки и въоръжение за наблюдателни групи, безпилотни летателни апарати или друг полезен товар.

За търсене на вражески съдове могат да се използва както РЛС, така и хидроакустични антени – това позволява тайно откриване на целите и незабелязано приближаване към тях. Освен това корабът може да се използва за учения на собствени противоподводни сили и подготовка на екипажи за класически подводници. Далечината му на плаване е над 3000 мили прии 10 възела, при необходимост може да се увеличи.ЦКБ МТ „Рубин“

Както подчертаха от „Рубин“, за периода на съкращаване на военните бюджети, поради необходимостта за борба с пандемията и последствията от нея, многофункционалните кораби стават все по-търсени.

„Нашият отговор на това предизвикателство на времето са съчетаните подводни и надводни възможности при проект ‘Страж’. Благодарение на това корабът, ориентиран към използване в мирно време, запазва своята стойност и като бойна единица при ескалация на конфликт. Освен това възможността за търсене позволява на ‘Страж’ да решава типични за патрулен кораб задачи по нови начини: по-прости и изгодни“, каза представителят на Рубин.

Проектът „Страж“ е създаден да бъде „настройван“, модификацииите му и възможността за вариращи характеристики позволяват на клиента да се предложи такъв кораб, който в най-голяма степен ще съответства на задачите, условията на използване и наличните възможности, отбелязаха от „Рубин“.

Последни новини

Последни новини

Не са извършени подробни изследвания преди строителството на „Карантината“ във Варна

Не са извършвани изследвания за по-детайлна и надеждна оценка при строителството на рибарско пританище Карантината за установяване ефекта на наносния транспорт, ерозионните и