Народни представители питат Събев за естакадата при нос Шабла

Момент от изграждането на естакадата. Снимка: Х. Георгиева, fb.com
Момент от изграждането на естакадата. Снимка: Х. Георгиева, fb.com

Към настоящия момент строителството на естакадата е спряно. Това пише народният представител Мая Димитрова (БСП за България) до транспортния министър Николай Събев. Тя пита кога ще бъде завършено строителството на съоръжението и дали са осигурени средства, които да гарантират завършването на градежа.

Народният представител припомня, че строителството на естакадата започна през 2015 г. и следваше да бъде построена в рамките на 10 месеца.

Шест години по-късно строителството й не е завършено.

Строежът на морската естакада при нос Шабла е предаден за проверка на Софийска градска прокуратура, обяви през миналата година тогавашният служебен транспортен министър Георги Тодоров. Той изтъкна, че в доклад на АДФИ за обществената поръчка на ДП “Пристанищна инфраструктура”, с която е възложено строителството, се констатират данни за вероятна измама. Тодоров тогава отказа да назове какви факти и обстоятелства от проверката дават основания да се твърди, че е налице измама, но коментира, че има констатации за “преднамерено, невярно и неточно предоставяне на данни за изпълнението на договора”. Георги Тодоров изтъкна тогава, че именно строежът на естакадата става причина за серия рокади в ДП “Пристанищна инфраструктура”. До момента няма никаква информация какво е установила въпросната проверка.

Maritime.bg припомня, че към март 2020 г. оставаха 36 метра до завършване на естакадата при нос Шабла. По време на цялото строителство, основен изтъкван проблем за забавения градеж бе лошото време в района.

Според информация на източници на Maritime.bg от МТС, договорът за строителство вероятно ще бъде прекратен, а държавата ще се наложи да осигури допълнителни средства за завършване на съоръжението.

Естакадата при нос Шабла навлиза до 414 м в Черно море, широка е 6 м и има островна площадка, издигната на 8,5 метра над морското равнище. Тя следва да замени старата естакада, строена през 60-те години на миналия век за нуждите на нефтодобива. Отговорен за градежа е консорциумът „Морска естакада Шабла“, с водещ партньор „Строително-предприемачески холдинг“. Стойността на договора е 6 186 353 лв., а дейностите започнаха през пролетта на 2015 г.

Последни новини

Последни новини

Варна върху карта на Петрус Весконте от 1311 година – най-ранната оцеляла до наши дни морска карта

1. Петрус Весконте, „Карта на Централно и Източно Средиземноморие и Черно море“, 1311 г. Отсечка с Варна (varna). Държавен архив на Флоренция, Италия. Петрус Весконте (Petrus

Предлагат включване на Големия бариерен риф в списъка на застрашеното световно наследство

Комисия, подкрепяна от ООН, предлага Големият бариерен риф да бъде добавен в списъка на застрашените обекти на световното наследство и предупреждава, че без "амбициозни, бързи и

“Многократни проверки за сигурност” бавят отплаването на кораб “Св. Св. Кирил и Методий”

"Многократни проверки за сигурност" са причина за забавяне на очакваното отплаване на научно-изследователския кораб "Св. Св. Кирил и Методий". Това твърди проф. Христо

Китай прие пореден нов боен кораб

Нов тежък разрушител – „Аншан“, е постигнал оперативна способност след изпитания, и е готов за плавания в далечни води, съобщи Централната китайска телевизия (ССТV), предаде

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент