Сърбия с агенция за разследване на морски катастрофи

Сърбия планира да създаде агенция, която да разследва инциденти на море, въпреки че няма излаз на море, нито пък излишни пари в хазната, съобщи Ройтерс,  позовавайки се на говорител на сръбското правителство, предаде БТА.

Според законопроект, който ще бъде внесен в парламента през Септември, агенцията ще отговаря за „разследването на морски инциденти, предлагането на мерки за предотвратяване на такива и подобряването на морската навигация“.

Сърбия изгуби излаза си на Адриатическо море през 2006 г. след разпадането на държавната общност с Черна гора. Страната, която се стреми към членство в Европейския съюз, няма търговски морски флот, но има речни кораби, които плават по Дунав и другите по-малки реки.

„Наистина, Сърбия няма морски съдове, но има около 5000 моряци, работещи на чужди кораби, и този закон трябва да бъде приет като част от усилията ни да се присъединим към Европейския съюз“, каза правителственият говорител.

Той добави, че ако един ден някой регистрира кораб под сръбски флаг, новата агенция ще отговаря за него.

Анализаторите се отнасят критично към плана и казват, че новата агенция ще натовари още повече и без това затруднения държавен бюджет.

Даниел Цветичанин, университетски професор от Белград, смята, че по същия начин държавата може да създаде и космическа агенция. „Това е още една безполезна институция, която ще се храни от бюджета“, казва професорът.

maritime.port.bg – Свят

Последни новини

Последни новини

В крайно тежко състояние са брегозащитните съоръжения по Северното Черноморие

Снимка: Олег Ласточкин, © РИА Новости В крайно тежко техническо състояние и опасни за ползване са двадесет и девет от брегозащитните съоръжения по Северното Черноморие. Това

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент