Застрашително намаляват запасите на блокирания кораб с наши моряци в Мариупол

Военните действия не се водят близо до пристанището. Това заяви в ефира на Nova News Даниел Стефанов, управител на “Навиборн”, която оперира моторен кораб TZAREVNA (IMO: 9145231). Съдът е един от двата кораба, блокирани в украински пристанища, контролирани от български компании.

Стефанов съобщи, че българските компании са изпратили писма до МТС и МВнР за повече инициативност по повод искането на IMO за осигуряване на син коридор за извеждане на блокираните плавателни съдове.

Даниел Стефанов заяви, че провизиите на борда на TZAREVNA намаляват.

“На 15 февруари Joint War Committee, представители на застрахователни морски дружества, обявиха черноморските пристанища на Украйна, Русия и в Азовско море за райони с повишен риск. Още на 15 февруари тези кораби, които сега са блокирани, собствениците е трябвало да предприемат мерки, отказване или прекратяване нна товарни дейности”, каза к.д.п. Христо Папукчиев.

“По начало всяка инициатива от Международната морска организация не дава добър резултат в очаквания срок, това се отнася и за решението за свободните сини коридори. Организацията работи малко инертно. Двете воюващи страни би трябвало да осигурят безопасно извеждане на корабите, а има слухове, че вече има минирани полета в морето”, каза още капитанът.

“Светият синод може да организира хуманитарна акция заедно с украинската и руската църква, политиците не се разбират, но  църквите могат да намерят общ език. Моряците сме вярващи и нашите първи приятели в чужди страни са църковните общности”, обяви капитан Папукчиев.

Вижте още във видеото:

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент