Гуцанов предложи на Jan De Nul да строи терминала под Максуда

Над един милиард лева инвестиции във Варна. За това преговарях като председател на транспортната комисия на Народното събрание с белгийската компания „Jan De Nul“. Това обяви Борислав Гуцанов.

„Jan De Nul“ е специализирана в изграждането на пристанищни терминали и изкуствени острови и има оборот от 2.5 милиарда евро.

„Целта е изграждането на интермодален терминал във Варна. Проектът вече беше представен и пред една от най-големите китайски компании China Construction Third Engineering. Идеята ми за транспортно пристанище е от 2007-а година и предвижда преместването на товарните дейности от съществуващия порт Варна – изток в центъра на морската столица във Варненското езеро под кв. „Максуда“, обяснява председателят на транспортната комисия.

По думите му с изграждането на новите пристанищни мощности, Варна ще стане водещо пристанище в транспортния коридор между Далечния изток и Западна Европа, а България – страната, през която ще минават едни от най-големите товарни потоци.

„При изграждането на подобен проект в Констанца бяха открити 175 000 работни места.Проектът ще допринесе за развитието за двата най-важни бизнеса за Варна – морския и туристическия“, заявява още Гуцанов.

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).