България очаква в мирните преговори между Русия и Украйна да се разгледат сините коридори

За съжаление на този етап сме с вързани ръце и няма какво да направим. Това заяви във Варна зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов по повод ситуацията с блокираните на два кораба български моряци в Украйна.

Той все пак изтъкна, че страната ни е повдигнала въпроса за осигуряване на сини коридори за извеждане на плавателните съдове, но към момента няма движение по въпроса.

Върбанов заяви, че все пак се очаква в даден етап на преговорите по мирните споразумения между Русия и Украйна, да бъде повдигнат въпросът със сините коридори.

Maritime.bg припомня, че Международната морска организация призова двете страни да гарантират безпроблемното напускане на пристанищата на блокираните в тях кораби. Към момента близо 100 са чуждестранните кораби с 2000 моряци, които остават в пристанищата на Украйна.

Вчера при ракетен удар от Черно море, Черноморският флот на Руската федерация порази цели в района на пристанище Николаев. Според местната Администрация на морските пристанища – няма пострадали, но са нанесени „значителни щети по пристанищната инфраструктура“.

Последни новини

Последни новини

Футболни отбори дадоха старт на кампанията „Подкрепа за българските капитани!“ на „Galaxy Leader“

Футболните отбори "Пирин" - Благоевград и "Черно море" - Варна дадоха старт на кампанията "Подкрепа за българските капитани", които бяха задържани от йеменските хути на борда

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към