Русия създава коридор за извеждане на корабите от пристанищата на Украйна

Русия обяви създаването на хуманитарен коридор в зоната за събиране, разположена на 20 мили югоизточно от пристанището Черноморск (Иличовск), за излизане на 67 чуждестранни кораба от украински пристанища. Това съобщи в четвъртък началникът на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев, цитиран от ТАСС, предаде news.bg.

“За да могат чуждестранните кораби да напуснат украинските пристанища към открито море, Руската федерация създава хуманитарен коридор, който е безопасна полоса за кораби от сборната зона, разположена на 20 мили югоизточно от пристанището Иличовск”, каза той.

Мизинцев припомни, че 67 чуждестранни кораба от 15 държави продължават да бъдат блокирани в украинските пристанища.

Мизинцев отбеляза, че високата минна опасност, “създадена от властите в Киев във вътрешните води на Украйна” и териториалното море , за която няма съответни карти, както и заплахата от обстрел от Въоръжените сили на Украйна на корабите, следващи препоръчаните маршрути, не им позволяват да напускат безопасно пристанищата Николаев, Черноморск, Очаков, Одеса и Южни и да отидат в открито море.

В същото време генерал-полковникът подчерта, че от страна на Руската федерация “няма опасност за свободата на гражданското корабоплаване.”

Ръководителят на Националния център за контрол на отбраната на Руската федерация призова цялата международна общност, включително Международната морска организация, “да повлияе на украинската страна и да предприеме ефективни мерки, насочени към деблокиране и гарантиране на безопасността на излизането на чужди кораби от пристанищата на Украйна.”

Източник News.bg

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент