Рибарите очакват адекватна реакция за минната опасност в Черно море и помощ от държавата

Действителна е минната опасност в Черно море. Всички го видяхме в Турция днес. Това обяви пред Maritime.bg председателят на Сдружение „Черноморски изгрев“, което обединява най-голям брой собственици на големи риболовни кораби в България.

По думите му в момента около 95% от черноморския ни риболовен флот не е активен. От момента, в който Руската федерация обяви минна опасност, голямата част от риболовците не излизат в Черно море, заяви Милев.

По думите му в съседна Турция от днес е забранен риболовът в определени райони на прилежащата зона на страната. Maritime.bg припомня, че тази сутрин в района на Босфора във водите на Черно море търговски кораб подава информация за установена морска мина. Турското министерство на отбраната потвърди по-късно през деня, че става дума именно за морска мина, която е неутрализирана.

Заповедта, с която турските власти ограничават риболова от границата с България до област Коджаели.

„Ние очакваме държавата да отпусне на риболовците финансови обезщетения, тъй като в момента не можем да работим“, заяви председателят на сдружение „Черноморски изгрев“.

Припомняме, че преди дни от Военноморските сили заявиха, че минната опасност в наши води е минимална и флотът осъществява постоянно наблюдение.

Според непотвърдена към момента информация, освен в Турция, морска мина е открита и в района на Румъния.

„След като държавата не може да гарантира безопасността ни, а позволява да извършваме риболов, заявявайки че отговорността е наша, то следва да се гарантира получаването на финансова помощ за онези от риболовците, които не работят от съображения за сигурността си“, подчерта още председателят на „Черноморски изгрев“.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред