Рибарите очакват адекватна реакция за минната опасност в Черно море и помощ от държавата

Действителна е минната опасност в Черно море. Всички го видяхме в Турция днес. Това обяви пред Maritime.bg председателят на Сдружение “Черноморски изгрев”, което обединява най-голям брой собственици на големи риболовни кораби в България.

По думите му в момента около 95% от черноморския ни риболовен флот не е активен. От момента, в който Руската федерация обяви минна опасност, голямата част от риболовците не излизат в Черно море, заяви Милев.

По думите му в съседна Турция от днес е забранен риболовът в определени райони на прилежащата зона на страната. Maritime.bg припомня, че тази сутрин в района на Босфора във водите на Черно море търговски кораб подава информация за установена морска мина. Турското министерство на отбраната потвърди по-късно през деня, че става дума именно за морска мина, която е неутрализирана.

Заповедта, с която турските власти ограничават риболова от границата с България до област Коджаели.

“Ние очакваме държавата да отпусне на риболовците финансови обезщетения, тъй като в момента не можем да работим”, заяви председателят на сдружение “Черноморски изгрев”.

Припомняме, че преди дни от Военноморските сили заявиха, че минната опасност в наши води е минимална и флотът осъществява постоянно наблюдение.

Според непотвърдена към момента информация, освен в Турция, морска мина е открита и в района на Румъния.

“След като държавата не може да гарантира безопасността ни, а позволява да извършваме риболов, заявявайки че отговорността е наша, то следва да се гарантира получаването на финансова помощ за онези от риболовците, които не работят от съображения за сигурността си”, подчерта още председателят на “Черноморски изгрев”.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие

Днес се навършват 160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие. На 6 декември 1862 г. в Цариград е основано параплувно дружество „Провидение”.

България предлага на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна

Снимка: Пристанище Варна България е предложила на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна, за да може да се увеличат възможностите за оказване на

Никулден в пристанище Бургас

„Пристанище Бургас” ЕАД се включва в празничната програма на общината на 6-ти декември - Никулден. По традиция всяка година жителите и гостите на града честват закрилника на

Над 13 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

В рамките на "зърнената инициатива" от украинските пристанища са изнесени над 13 милиона тона селскостопански продукти, съобщи министерството на националната отбрана на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент