ОЗБГ: Приходите от пристанищната дейност са в пъти по-големи от туризма, да спасим Пристанище Бургас

Новият генерален план, предложен от ДППИ, не е в интерес на жителите на град Бургас. Да – ще има градинки за разходка, да – ще бъде по-красиво, но за един пристанищен град какъвто е град Бургас е много по-добре и икономическо издържано да се развива пристанищна дейност тъй като приходите от нея са в пъти по-големи отколкото за развитието на туристическа дейност. Това пише в позиция на Организацията за защита на българските граждани (ОЗБГ), разпространена в неделя до медиите. Публикуваме цялата позиция на организацията, свързана с развитието на държавния терминал на „Пристанище Бургас“ ЕАД без редакторска намеса.


Да спасим от 10-то до 13-то корабно място!

След евентуално одобряване на новия генерален план, от страна на  Община Бургас, за преобразяване на терминал „Изток 1“ /на пристанище Бургас/ цел разширяване на „Зоната за достъп“ от „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ считаме това за нецелесъобразно, тъй като това ще доведе до извеждане от експлоатация на 10-то до 13-то  товарни корабни места, което само по себе си е икономически необосновано. От 10-то до 13-то корабни места още, когато са проектирани, са съобразени за специализирани товаропотоци, както и са изключително важни за сигурността на страната, тъй като са предвидени и за военновременните планове. 

Годишният претоварен капацитет е 900 000 тона и има съществуваща  прилежаща двойна коловозна военна рампа тип Ro-Ro. От 10-то до 13-то корабно място са изключително ценни и за това, че са предвидени с проектно газене на 8.80 метра на 300 линейни метра и 7.60 на 150 линейни метра с ясно изразени характеристики за Ropax, Ro-Ro и Ro-Lo. 

Ето защо позицията на ОЗБГ е, че новият генерален план, предложен от ДППИ, не е в интерес на жителите на град Бургас. Да – ще има градинки за разходка, да – ще бъде по-красиво, но за един пристанищен град какъвто е град Бургас е много по-добре и икономическо издържано да се развива пристанищна дейност, тъй като приходите от нея са в пъти по-големи отколкото за развитието на туристическа дейност.

Неприемливо е да се прави едно нещо за сметка на друго. За това ние ще настояваме и ще направим всичко необходимо, за да бъде преразгледан проектът и да се преосмисли „генералният план“, и да се намери баланса между икономическото развитие и „зоната за достъп“, а това може да се случи единствено, ако от 10-то до 13-то място запазят своята целесъобразност, а именно да останат товарни зони.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини