КСЧМ: Стряскащи са данните за състоянието на Черно море, Брюксел да помага на риболова заради глобалното затопляне

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Екологичните промени в морето от глобалното затопляне все по-силно засягат поминъка на рибарите и трябва да влязат като важен фактор наред с останалите в новата европейска стратегия за по-нататъшно управление на рибните видове през следващите години. Това се разбраха на последното заседание на Консултативния съвет за Черно море (КСЧМ) за влиянието на климатичните промени върху риболова в Черно море, което се проведе във Варна. Явно въпросът става особено актуален, защото във форума се включиха неочаквано много за сегашната кризисна ситуация, представители на браншови организации членки на консултативния съвет от двете черноморски страни-членки на ЕС, България и Румъния. Също – учени, експерти от ИАРА и румънската АМПА, Басейнова дирекция Варна, Главна дирекция „Морско дело и рибарство“ на ЕК, заяви пред Maritime.bg генералният секретар на КСЧМ, д-р Йордан Господинов, който беше модератор на срещата. По неговите думи от Брюксел са ги поздравили за изключително актуалната тема, която е в дневния ред на Европейската комисия.

– Стряскащи са данните за Черно море, които представиха учените доц. д-р Виолин Райков от Институт по океанология – БАН и румънският му колега Костеин Тимофте. сподели д-р Господинов. Оказва се, че през последните 20 години средната температура на морската вода се е покачила с 3 градуса, което силно влияе особено през летните месеци и в някои райони тя се затопля толкова много, че рязко увеличава еутрофикацията, намалява кислорода и в резултат, масово умират попчетата и много други видове риба. Това много често се наблюдава от хората, които си изкарват препитанието с улов на риба. 

Според учените, човешкият фактор е в основата на всички тези промени в морето, като повишаване на температурата, промяната на PH на водата, продължи генералният секретар на КСЧМ.

Върху замърсяването на морето влияят всички дейности на брега: газовете от колите в големите градове, селското стопанство, курортите, индустрията. Сред тях обаче най-слабо е влиянието на риболова. Тоест, проблемът с климатичните промени в Черно море не идва от риболовните дейности. Нашите кораби, които извършват улова пред българския и румънския бряг са много малки в сравнение с тези в Средиземно море и в океаните. При нас най-големите кораби са 24 метра, които за риболовния флот на Испания, Италия и която и да е друга средиземноморска страна са просто нищожно малки. Нашият крайбрежен риболов не оказва никакъв екологичен натиск. В същото време промените на климата превръщат сектора в основен потърпевш. Защото влияят върху популацията и растежа на рибата, променят периода на тяхното размножаване. И в тази връзка на форума бяхме единодушни, че трябва да се правят не епизодични, а непрекъснати изследвания от учените, в които браншът е готов да помогне и резултатите веднага да се съобщават. Няма никакви илюзии, температурата на морската вода ще продължи да се повишава. Румънският учен изнесе данни, че в Черно море средно годишно тя се вдига с 0,20 градуса и рано или късно видовете в него ще се променят. Заключението на експертите е, че все повече средиземноморски видове ще започнат да идват в Черно море, което по принцип е по-студено. Но то започва да повишава своята соленост на база минерализацията, повишава се и температурата и условията ще се изравняват със средиземноморските. С промяната на условията можем да очакваме и промени на миграционните пътища, ще дойдат нови видове. Затова са нужни тези непрекъснати научни наблюдения, за каквито рибарите настояваме. Обществото трябва да е информирано, за да може гласът ни все по-силно да се чува и да се намали вмешателството на индустрията върху морето. В него се добива газ, сега искат да се строят ветрогенератори, които също могат да повлияят на видовете, продължава изхвърлянето на пластмасови отпадъци и още какво ли не. 

Във всички случаи нашият поминък е силно засегнат от климатичните промени и може да стигнем до предложение към Брюксел за финансово подпомагане на сектора, поради интервенцията на други индустрии, които влияят на риболова, на аквакултурата. Нашият поминък намалява с всяка година, заради климатичните промени, които не са предизвикани от рибарите, а от другите видове индустрии и човешки дейности. Сега от ЕК очакват да формираме нашата позиция и становища на базата на научните заключения и изразените мнения от бранша, за да бъдат взети в предвид при подготовка на новите плановете за управление на видовете в морето. Идеята е климатичните промени да намерят в тях определено място. Защото не можеш да водиш ефективно управление на морските ресурси, когато има други фактори, които влияят върху тях повече от самия риболов, допълни генералният секретар на КСЧМ.

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).