Зеленски: Нито един руски кораб в пристанища на демократичния свят

Украинският президент Володимир Зеленски призова гръцките депутати да подкрепят санкции, които блокират морския експорт на Русия.

Призивът той отправи в телеконферентна връзка с гръцкия парламент.

Зеленски насочи исканията си още по-конкретно – санкции да бъдат наложени на руските танкери.

„Нито един руски кораб не трябва да има възможност да влезе в което и да е пристанище в демократичния свят“, каза Зеленски пред гръцките депутати.

Зеленски коментира, че “руските петролни танкери осигуряват на Русия постоянен поток от пари за войната”.

Коментарите на украинския президент идват два дни след като Европейската комисия обяви планове да забрани вноса на въглища от Русия и да забрани достъпа на кораби, притежавани или управлявани от Русия, до пристанища на ЕС. Междувременно Европейския парламент прие резолюция за допълнителни наказателни мерки срещу Русия, включително “незабавно пълно ембарго върху вноса на нефт, въглища, ядрено гориво и газ“.

След включването на Зеленски, в гръцкия парламент стана политически скандал, тъй като пред депутатите говори и представител на крайнодесния батальон “Азов”.

Гръцката опозиция заяви, че ще търси отговорност от председателя на парламента, който освен президента на Украйна е допуснал пред гръцките депутати да говори и “неонацист”, според вестник “Катимерини”.

Припомняме, че ЕС още не е обявил официално решение за блокиране достъпа на руски кораби до пристанища. Най-малко 2 000 български работници от сектор “Кораборемонт” може да бъдат засегнати при налагането на подобна мярка, според проучване на Maritime.bg.

Войната в Украйна

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент