Кирил Петков за „Царевна“: Имаме възможност да изтеглим и кораба, ако битката свърши в следващите дни

Най-доброто изображение до момента, което показва ситуацията около м/к ЦАРЕВНА в Пристанище Мариупол. Сателитно изображение от 06 април на NewSat-21, Satellogic

България е изпратила отряд, оглавен от бригаден генерал Венелин Венев, директор на Служба „Военно разузнаване“, за извеждане на българските моряци от екипажа на блокирания в Мариупол бълкер „Царевна“. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков от трибуната на Народното събрание в отговор на въпрос на депутата и председател на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Според представители на службите, с които Maritime.bg коментира изнесената от премиера информация, публичното разкриване на предприети действия от страна на разузнаването е категорична грешка. Премиерът дори разкри кои лица ръководят българската група, която се намира в зоната на бойните действия край Пристанище Мариупол.

„Има 260 метра между кораба и оградата на пристанището. Тези 260 метра са като „Алеята на смъртта“. Говоря всяка сутрин с капитана“, заяви премиерът.

Той обяви, че на територията на пристанището има три руски танка, които обстрелват позициите на намиращите там около 100 украински военни.

„Хубавата новина е, че храната и водата е за поне още 8 – 9 дни“, обяви Петков.

„Ако тази битка свърши в следващите 1 – 2 дни, имаме възможност да изтеглим и целия кораб“, уточни премиерът.

По думите му изпратените представители на българската група в Мариупол са във връзка както с руското командване, така и с командването в Украйна.

„Трябва да сме сигурни, че тези 260 метра са безопасни“, изтъкна Петков.

В отговор Костадин Костадинов обяви, че тези действия са закъснели, а държавата е следвало да изведе екипажа още в края на февруари.

Премиерът разкри публично, че в понеделник е имало готовност за извеждане на моряците. По преценка на капитана на м/к „Царевна“, свързана с обективната оценка на риска за екипажа, евакуацията не е осъществена.

Към 1200 ч. в петък се водят активни бойни действия на територията на Пристанище Мариупол, според източници на Maritime.bg. Част от територията на пристанищните терминали е овладяна от руски сили. В днешния ден група от украинските сили е направила опит да се евакуира от района с моторна лодка.

Очаквайте подробности…

Войната в Украйна

Последни новини

Последни новини

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на

Хутите: Екипажът на „Galaxy Leader“ общува със семействата си

На екипажа на задържания автомобиловоз GALAXY LEADER е позволено да общува със семействата си. Това каза говорителят на Ансар Аллах Мохамед Абдулсалам. Тази информация бе

Великобритания сигнализира за малки плавателни съдове, действащи подозрително във водите на Аденския залив

Великобритания предупреди за малки плавателни съдове, действащи подозрително във водите на Аденския залив, дни след опита за отвличане на танкер CENTRAL PARK, за който