Кирил Петков за “Царевна”: Имаме възможност да изтеглим и кораба, ако битката свърши в следващите дни

Най-доброто изображение до момента, което показва ситуацията около м/к ЦАРЕВНА в Пристанище Мариупол. Сателитно изображение от 06 април на NewSat-21, Satellogic

България е изпратила отряд, оглавен от бригаден генерал Венелин Венев, директор на Служба “Военно разузнаване”, за извеждане на българските моряци от екипажа на блокирания в Мариупол бълкер “Царевна”. Това стана ясно от думите на премиера Кирил Петков от трибуната на Народното събрание в отговор на въпрос на депутата и председател на ПП “Възраждане” Костадин Костадинов.

Според представители на службите, с които Maritime.bg коментира изнесената от премиера информация, публичното разкриване на предприети действия от страна на разузнаването е категорична грешка. Премиерът дори разкри кои лица ръководят българската група, която се намира в зоната на бойните действия край Пристанище Мариупол.

“Има 260 метра между кораба и оградата на пристанището. Тези 260 метра са като “Алеята на смъртта”. Говоря всяка сутрин с капитана”, заяви премиерът.

Той обяви, че на територията на пристанището има три руски танка, които обстрелват позициите на намиращите там около 100 украински военни.

“Хубавата новина е, че храната и водата е за поне още 8 – 9 дни”, обяви Петков.

“Ако тази битка свърши в следващите 1 – 2 дни, имаме възможност да изтеглим и целия кораб”, уточни премиерът.

По думите му изпратените представители на българската група в Мариупол са във връзка както с руското командване, така и с командването в Украйна.

“Трябва да сме сигурни, че тези 260 метра са безопасни”, изтъкна Петков.

В отговор Костадин Костадинов обяви, че тези действия са закъснели, а държавата е следвало да изведе екипажа още в края на февруари.

Премиерът разкри публично, че в понеделник е имало готовност за извеждане на моряците. По преценка на капитана на м/к “Царевна”, свързана с обективната оценка на риска за екипажа, евакуацията не е осъществена.

Към 1200 ч. в петък се водят активни бойни действия на територията на Пристанище Мариупол, според източници на Maritime.bg. Част от територията на пристанищните терминали е овладяна от руски сили. В днешния ден група от украинските сили е направила опит да се евакуира от района с моторна лодка.

Очаквайте подробности…

Войната в Украйна

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент