Европа затвори пристанищата си за руски кораби, но с изключения

Европейският съюз прие пети пакет от санкции срещу Русия заради военната й агресия срещу Украйна.

Договореният пакет включва серия от мерки, предназначени да засилят натиска върху руското правителство и икономика и да ограничат ресурсите на Кремъл за агресията, се казва в официално съобщение на съюза.

Забранява се предоставяне на достъп до пристанища на ЕС на плавателни съдове, регистрирани под флага на Русия. Изключения се предоставят кораби с товари от селскостопански и хранителни продукти, хуманитарна помощ и енергия.

От съобщението не става ясно дали ще бъде блокиран достъпа до европейски пристанища за кораби, контролирани от руски компании, които не плават под флага на федерацията.

Приетото решение създава опасност за част от българските предприятия в сектор „Кораборемонт“.

Войната в Украйна

Последни новини

Последни новини

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че