Нов център осигурява борбата на Сомалия срещу пиратството

Нов оперативен център ще осигурява борбата на Сомалия срещу пиратството. Това става възможно след осигурени от ЕС и ООН 3 млн. долара за изграждане на новия център, от който ще се координират операциите на местната Брегова охрана, департамент на полицията в Сомалия.

„През последните години Сомалия разшири капацитета си за правоприлагане, позволявайки на местните полицейски служби да осигурят безопасност и сигурност около пристанището на Могадишу и по крайбрежието на Сомалия“, каза Анита Кики Гбехо, заместник-специален представител на Генералния секретар на ООН за Сомалия.

Оперативният център ще подобри откриването и неутрализирането на пиратски заплахи в международните морски пътища край Сомалия.

Морското пиратство в момента е почти нулево край бреговете на Сомалия, които преди години бяха считани за най-опасната зона. Пиратските нападения в района достигнаха своя връх през 2011 г., когато бяха регистрирани 237 инцидента, и оттогава намаляха драстично до едва 14 между 2015 и 2020 г. Спад, който се счита за резултат от съвместните международни усилия за намаляване на престъпленията на море.

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя документалната фотоизложба „Морското наследство на България“

От днес на входа на Морската градина (до Слънчевия часовник) жителите и гостите на Варна могат да разгледат документалната фотоизложба „Морското наследство на България“,