„Аз съм маниак, идвам при теб“. Неуспешна евакуация по море на полк “Азов”

В късните часове вчера, 8 април, е направен неуспешен опит за евакуация на представители на крайнодесния батальон “Азов” и чужди наемници, които се намират в Мариупол. Това се твърди в съобщение на Министерството на отбраната на Руската федерация.

От съобщението става ясно, че плаващ под малтийски флаг кораб, обозначен с името “APACHE”, се отклонява от курса си при преход от Таганрогския залив към Керченския проток.

“В 2238 ч. московско време на около 15 nm югоизточно от Мариупол, корабът рязко изменя курса си и се насочва към Мариупол, опитвайки да премине морската блокада на Черноморския флот”, обявиха от министерството.

В съобщението се твърди, че са направени многократни опити за връзка с въпросния плавателен съд.

Произведени са предупредителни артилерийски изстрели. “Това не доведе до промяна на курса или намаляване скоростта на движението на кораба”, твърдят от руското военно министерство.

Докато продължава прехода си към пристанище Мариупол, корабът проведе радиообмен, предавайки съобщения: „Аз съм маниак, идвам при теб“. В същото време на брега се наблюдават сигнални пожари, според руската страна.

“За блокиране на движението на кораба нарушител от 2253 до 2330 часа, кораб на Черноморския флот и граничните патрулни кораби откриха артилерийски огън по товарния кораб. В резултат на пряк удар в плавателния съд е възникнал пожар в кърмата”, обявиха руските военни.

След това “украинският товарен кораб” ляга на дрейф, екипажът се свързва с граничните кораби с молба за прекратяване на огъня и потвърждава готовността си да изпълнят всички разпореждания на руските моряци.

“Няма пострадали сред членовете на екипажа. Екипажът на кораба сам е изгасил огъня. След проверка, украинският кораб е ескортиран до пристанище Ейск”, твърдят от военното министерство на Русия.

Към момента няма информация за подобен инцидент в украински информационни източници.

Справка на Maritime.bg в система Equasis установи, че на описанието, дадено от руската страна, отговаря корабът за генерални товари APACHE (IMO: 8955586).

Регистриран собственик на кораба е PRESTIGE SHIPMANAGEMENT LTD, а мениджър MISHA SHIPPING AGENCY & TRADE. И за двете фирми е предоставен адрес за връзка в Турция. Корабът APACHE е вписан в сайта на фирмата мениджър.

Неуспешен бе опитът на Maritime.bg за връзка с въпросното дружество на обявения в сайта му телефон.

Очаквайте подробности…

Войната в Украйна

Последни новини

Последни новини

160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие

Днес се навършват 160 години от основаването на първото българско мореплавателно предприятие. На 6 декември 1862 г. в Цариград е основано параплувно дружество „Провидение”.

България предлага на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна

Снимка: Пристанище Варна България е предложила на ЕС проекти за допълнително развитие на пристанищата в Русе и Варна, за да може да се увеличат възможностите за оказване на

Никулден в пристанище Бургас

„Пристанище Бургас” ЕАД се включва в празничната програма на общината на 6-ти декември - Никулден. По традиция всяка година жителите и гостите на града честват закрилника на

Над 13 млн. тона зърнени товари са изнесени от пристанищата на Украйна

В рамките на "зърнената инициатива" от украинските пристанища са изнесени над 13 милиона тона селскостопански продукти, съобщи министерството на националната отбрана на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент