Украйна конфискува 10 руски кораба

Не е допуснато отплаването от украински пристанища на 10 руски кораба, оценени на близо 1 млрд. украински гривни (31,1 млн. евро), съобщиха от Държавното следствено бюро на Украйна (ГБР), предаде местният Център за транспортни стратегии, позовавайки се на информация на Интерфакс-Украйна.

„Следователите от Държавното следствено бюро, със съдействието на Морската охрана към Държавната гранична служба, предотвратиха излизането от Украйна на осем руски товарни кораба и два танкера, които се намираха в пристанища в Одеска област за ремонти“, отбелязват от Държавното следствено бюро.

“Тези кораби са участвали в логистичните операции на Руската федерация в Черно море и река Дунав”, твърдят от ГБР.

От бюрото твърдят, че собствениците на въпросните кораби са опитали “незаконно да ги изтеглят, сменяйки флага им”. Това щяло да ощети държавния бюджет на страната с около 160 млн. украински гривни (4,9 млн. евро).

Според ГБР “на 11 април корабите са прехвърлени на Администрацията на морските пристанища на Украйна (АМПУ) за съхранение”.

“Документи с инициатива за национализацията им са предоставени в Одеската областна военна администрация”, обявява ГБР.

„10-те конфискувани кораба на страната-агресор ще работят в интерес на икономиката на държавата и въоръжените сили на Украйна“, се заключава в съобщението.

Припомняме, че междувременно Русия върна на Украйна кораб “САПФИР”, близнак на нарязания за скрап български спасителен съд “Перун”.

Украйна не допуска отплаването на чуждестранни кораби от пристанищата си, след началото на военния конфликт с Руската федерация. Военноморските сили на страната минираха подходите към местните терминали на Черно и Азовско море. Блокирани са над 60 плавателни съда, поне 1 000 моряци, сред които и българи.

Maritime.bg изпрати запитване по имейл до АМПУ за списък на корабите, които страната в момента отнема. Отговор не е получен. Припомняме, че Украйна твърди още, че по пристанищната инфраструктура са нанесени щети за над 620 млн. долара. Към момента тази информация не може да бъде независимо потвърдена.

Няма данни за съдбата на екипажите на отнетите от Украйна кораби.

Войната в Украйна

Последни новини

Последни новини

Министерски съвет одобри дерогация за закупуване, внос или трансфер по море на суров нефт от Русия

Министерският съвет прие решение, с което одобри предоставянето на възможност Република България да приложи специалната дерогация от член 3м, параграфи 1 и 2 от Регламент на

Държавата да осъществи пълен контрол върху пристанище “Росенец“, настояват от ДПС

Държавата трябва да осъществи пълен контрол върху пристанище "Росенец“. Това заяви пред "Фокус" заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, предаде Дарик. Снимка: Лупа ДПС

Заместник-министър Събев: Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата ПМДРА

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА). Това заяви заместник-министърът на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент